VZNIKNE V ORLOVÉ MĚSTSKÉ MUZEUM?

Vedení našeho města zvažuje možnost vybudování orlovského městského muzea, případně knihovny s muzejními sbírkami. O formě zatím není rozhodnuto.

Nicméně, v minulých dnech se sešlo vedení města s vedením Muzea Těšínska. S úředníky a ředitelkou městské knihovny se začaly připravovat první kroky k realizaci myšlenky. Vytipována byla budova Radnice ve staré Orlové a její  přízemní prostory.

Mobiliář bude navrhovat výtvarnice z Muzea Těšínska, stejně tak i exponáty, vztahující se k Orlové, zapůjčí nebo pronajme muzeum. Jelikož se jedná o památkovou budovu, musí se k zamýšleným úpravám vyjadřovat i pracovníci památkové péče.

Nyní jsme ve fázi vyhotovení studie proveditelnosti, ve které budou vyčísleny celkové náklady na zajištění provozu, stavební úpravy i vybavení mobiliářem. Protože muzeum v Orlové vytváříme poprvé v režii města, pojedeme ještě pro inspiraci do Bohumína a Havířova, která již městská muzea vybudovala. Zároveň chci podotknout, že krajský úřad přislíbil finanční pomoc městu při realizaci projektu. Samozřejmě, že město prověří, zda existuje vhodný dotační titul, který bychom mohli využít.

Bc. Naděžda Kubalová
místostarostka


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.5.2021

Zpět na výpis