SCHŮZKA SMO S NEJVÝZNAMNĚJŠÍMI ODBĚRATELI TEPLA

Třicátého dubna se uskutečnilo setkání vedení SMO s nejvýznamnějšími odběrateli tepla ze soustavy CZT (centrální zásobování teplem), provozované městskou společností SMO.

Pozvání na setkání přijali zástupci Bytového družstva Orlovan, Bytového družstva v Orlové, společnosti Heimstaden a města Orlová. Tentokrát se jednání konalo taktéž za účasti zástupců poskytovatele primárního tepla pro soustavu CZT, společnosti ČEZ Teplárenská, kteří hlouběji představili skupinou ČEZ již dříve oznámený záměr ukončení výroby tepla z uhlí ve zdroji Elektrárny Dětmarovice.

Dle představeného plánu je hlavním cílem této změny ekologizace a ekonomická udržitelnost provozu EDĚ, které chce ČEZ dosáhnout zrušením bloků spalujících černé energetické uhlí a jejich náhradou plynovými kogeneračními jednotkami, vyrábějícími jak teplo, tak elektrickou energii. Vše s výrazně vyšší účinností a menším dopadem na životní prostředí, než parní uhelné bloky.

Představitelé společnosti ČEZ Teplárenská, a.s. ujistili všechny přítomné zástupce odběratelů tepla, že program přechodu na zdroje spalující plyn je připraven tak, aby byl po celou dobu zajištěn dostatečný tepelný výkon pro všechny odběratele tepla ze soustavy CZT.

Cenová politika městské distribuční společnosti SMO, založené naším městem pro uspokojování potřeb občanů, se vůči klientům nebude měnit. To znamená, že cena tepla pro občany a ostatní odběratele bude kopírovat nákladovou cenu s pouze minimálním ziskem pro zajištění investiční obnovy. Taktéž zástupci ČEZ Teplárenská deklarovali, že cena tepla z nových zdrojů bude taková, aby byla konkurenceschopná k ceně tepla dosažitelné v ostatních možných legálních zdrojích.

Bez ohledu na zdroj vyrábějící teplo pro CZT zůstane zachována jeho hlavní výhoda pro klienty – pohodlí, spolehlivost, dostatečný výkon trvale k dispozici pro rychlé zatopení, teplo bez starostí o údržbu a provoz zdroje. Ne nadarmo jsou systémy CZT velmi rozšířeny a stále zdokonalovány zejména v severských zemích, kde jsou požadavky na spolehlivé a ekologické zajištění tepla již tradičně vysoké.

(SMO)

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.5.2021

Zpět na výpis