V ORLOVÉ PROBĚHLY PRVNÍ LICITACE BYTŮ

Ve středu 7. dubna 2021 proběhly ve velkém sále Domu kultury města Orlové první licitace bytů v majetku města. Licitovaly se celkem čtyři byty o velikosti 0+2 v domě s číslem popisným 1241 v ulici F. S. Tůmy v Orlové-Lutyni. Vyvolávací cenou byla padesátikoruna za metr čtvereční.

O každý z nabízených bytů se ucházeli v průměru čtyři zájemci. Všechny nabízené byty byly vylicitovány a nyní se připravují nájemní smlouvy k podpisu. Licitační řízení proběhla plynule, nenastaly žádné neočekáváné situace.

Nejčastěji pokládaný dotaz ze strany uchazečů se vztahoval k licitovanému měsíčnímu nájmu, resp. k tomu, zda se licituje čistý měsíční nájem, anebo měsíční nájem včetně služeb. „Licituje se čistý měsíční nájem bytu bez služeb,“ zdůrazňuje předsedkyně licitační komise Blanka Kaczorová.

O novém způsobu přidělování městských bytů rozhodla Rada města Orlové z několika důvodů, přičemž se inspirovala v sousedním Bohumíně, kde mají s licitacemi městských bytů velmi dobré zkušenosti.

Přidělování bytů města formou licitace je spravedlivější, protože jsou vyloučeny veškeré osobní vlivy při přidělování bytů. Lidé si navíc při licitaci mohou vybrat jak lokalitu, ve které se byt nachází, tak jeho velikost, a mohou byt získat mnohem rychleji, než kdyby na něj čekali v pořadníku.

„Máme za to, že lidé si bytu, který si vylicitují, více váží, než když je jim přidělen. Pro město je tento způsob výhodný i proto, že nabízené ceny za nájem jsou vždy o něco vyšší než stávající nájemné v našich městských bytech, které patří k nejnižším v okolí, “ dodává místostarosta Orlové Miroslav Koláček.


Datum zveřejnění/aktualizace: 13.4.2021

Zpět na výpis