V ORLOVÉ FUNGUJE MOBILNÍ DLUHOVÉ PORADENSTVÍ

Člověk v tísni je nezisková organizace, která zajišťuje humanitární práci a sociální pomoc na území republiky i ve světě. Dlouhodobě se zabývá tématem dluhů, exekucí a dětských exekucí. Člověk v tísni nově přichází do okresu Karviná se službou mobilního dluhového poradenství.

„Co se týká exekucí, je okres Karviná na 13. místě ze 77 krajů, to znamená, že každý 10. člověk na Karvinsku je v exekuci,“ zdůvodňuje tento krok mobilní dluhová poradkyně Veronika Baronová, kterou je možné v rámci okresu kontaktovat.

Na základě předchozí telefonické domluvy je možné si sjednat schůzku, případně se sejít u žadatele doma, kde se probere současná situace a navrhne se její řešení. Aktuálně lze řešit také problémy spojené s covidem, kdy lidé přijdou o zaměstnání, mají závazky a na nově vzniklou situaci nejsou připraveni. „Je potřeba vše řešit hned na začátku a komunikovat s věřiteli,“ zdůrazňuje Baronová.

Služba mobilního dluhového poradenství pomáhá také lidem s dlouhodobými finančními problémy, kteří mají několik exekucí, a pomáhá jim zmapovat situaci, tedy kde a kolik dluží. Občané často zapomínají na pokuty za parkování, v MHD, nedoplatky pojišťovně a jiné poplatky, které se postupem času nahromadí.

„Když dostanou výzvu k úhradě, nebo papír od soudu, neví, co to je, neřeší to a nezabývají se tím. Pak se z toho stává problém větší, než by musel být,“ dodává poradkyně s tím, že je schopna pomoci i s touto administrativou. Lze najít cestu, která bude co nejméně bolestivé jak pro dlužníka, tak pro celou jeho rodinu.

Díky akreditaci ministerstva spravedlnosti pomáhá Člověk v tísni také s oddlužením a podáváním insolvenčních návrhů. Všechny služby Člověka v tísni jsou pro občany zcela zdarma.

Občané se na mobilní dluhovou službu mohou obrátit na webu www.jakprezitdluhy.cz, kde najdou odkaz na Helplinku (770 600 800), která je k dispozici od 9 do 17 hodin v pracovní dny. V případě akutních záležitostí je možné volat až do 22. hodiny.

V Orlové pak sídlí přímo paní Veronika Baronová, kterou je možné kontaktovat na telefonním čísle 702 181 934 nebo také na e-mailové adrese veronika.baronova@clovekvtisni.cz.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.4.2021

Zpět na výpis