STEZKOU ZAPOMENUTÁ ORLOVÁ NA VÝLET DO HISTORIE HORNICKÉHO MĚSTA

Stezka Zapomenutá Orlová kombinuje tradiční informačními prvky s moderními technologiemi.

Orlovský zámek, někdejší vývod důlních plynů zvaný věčný oheň, památník bojů o Těšínsko, židovský templ, vlakové nádraží, důl Žofie, zámek a další historicky poutavá a zajímavá místa připomíná občanům Orlové a jejím návštěvníkům nová naučná stezka Zapomenutá Orlová.

Stezka, na níž pamětníci zavzpomínají na rozvoj i postupný zánik hornické činnosti a mladá generace si ujasní dopad uhelné těžby na současný charakter města, byla slavnostně otevřena ve čtvrtek 8. dubna na stanovišti před Kostelem Narození Panny Marie v Orlové-Městě.

„Stezku Zapomenutá Orlová vybudovalo město Orlová z participativního rozpočtu na rok 2020. Návrh zpracovali a podali studenti Gymnázia a Obchodní akademie Orlová. Stezku tvoří 12 informačních cedulí rozmístěných v historické části Orlové, přičemž každá z nich připomíná místo nebo objekt, který utrpěl vlivem těžby uhlí natolik, že musel být srovnán se zemí. Projekt není unikátní pouze tím, že byl od A do Z vytvořen studenty, ale i tím, že spojuje tradiční informační prvky s moderními technologiemi,“ řekl starosta Orlové Mgr. Miroslav Chlubna.

Za projektem stojí bezmála roční úsilí čtyř studentů. „Vít Jurčák jakožto tvůrce textů studoval knižní i internetové zdroje a prokopával se všelijakými archivy, aby jeho články byli co nejpřesnější a zároveň co nejzajímavější. S grafičkou Kristýnou Kilikovou jsme vytvořili návrh cedulí, obohacený vlastním logem. Webdesigner Petr Gajdošík naprogramoval moderní webové stránky s možností stažení a nainstalování mobilní aplikace. Web Zapomenutá Orlová plní v rámci projektu důležitou funkci, jelikož na něm po načtení QR kódu naleznou návštěvníci stezky mnoho dalších informací,“ představil tým koordinátor projektu a čtvrtý ze studentů Ondřej Chlubna.

Informace prezentované na webu a informačních cedulích Zapomenuté Orlové prošly faktickou kontrolou historiků z Muzea Těšínska a s dalšími úpravami vypomohl studentům znalec místní historie Ing. Luboš Plucar. Studenti zapojili i svou profesorku z gymnázia Mgr. Pavlínu Tobolovou, která provedla korekturu všech textů.

Stezka Zapomenutá Orlová je lákadlem pro všechny generace místních obyvatel i turistů. Každý, kdo se po ní vydá, se může těšit na interaktivní exkurzi do historie typického hornického města. Celý okruh měří okolo šesti kilometrů a zvládne jej každý. Je to procházka pohodovým terénem na zhruba dvě hodiny. Náklady na vybudování stezky se pohybují okolo 180 tisíc korun.

„Během příprav jsem jednotlivá místa objížděl a ukládal na nich outdoorové hry Munzee a Geocaching. V obou hrách máme nyní nejdelší série v okresu a očekáváme, že upoutají pozornost stovek hráčů,“ popsal další vychytávku Zapomenuté Orlové Ondřej Chlubna. Obě hry jsou založeny na principu hledání pokladů, kdy kromě polohy GPS zařízení používají také technologii QR kódů k prokázání nálezu.

Zapomenutá Orlová má i svou stránku na Facebooku.


Stezka Zapomenutá Orlová je výsledkem bezmála ročního úsilí čtveřice studentů místního gymnázia, a to Ondry Chlubny, Víti Jurčáka, Peti Gajdošíka a Kristy Kilikové. Starosta Orlová Mgr. Miroslav Chlubna je na novinku právem hrdý.Na stezce je celkem 12 zastávek, která připomínají místa nebo objekty pohlcené těžbou uhlí.Koordinátorem projektu a vedoucím studentské skupiny je Ondřej Chlubna.Kostel Narození Panny Marie je druhou zastávkou na trase dlouhé cca 6 kilometrů.Na každé ceduli je QR kód. Jeho načtení přesměruje návštěvníka na web, kde je k danému místo mnoho doplňujících zajímavostí.Zastávka na místě zvaném věčný oheň budila při otevření stezky největší zájem.Stezka Zapomenutá Orlová byla otevřena sejmutím QR kódu na zastávce č. 2.Stezka Zapomenutá Orlová byla otevřena sejmutím QR kódu na zastávce č. 2.Koordinátorem projektu a vedoucím studentské skupiny je Ondřej Chlubna.Stezka Zapomenutá Orlová má 12 zastávek na trase dlouhé asi 6 kilometrů.
Datum zveřejnění/aktualizace: 8.4.2021

Zpět na výpis