DÍKY NADACI PARTNERSTVÍ U NÁS MOHOU VYRŮST I DALŠÍ STROMY

Na výsadbě nových stromů ve farní zahradě se podílely všechny generace farníků.

Už přes milion stromů eviduje Nadace Partnerství v databázi celostátní iniciativy Sázíme budoucnost. K tomuto číslu přispěli také lidé ze Severní Moravy, kteří za poslední dva roky uspořádali 210 sázecích akcí. Jedna z nich se přitom konala také v naší Orlové.

Bylo to ve farní zahradě, která obklopuje evangelický kostel na Cingrově kopci ve staré Orlové. Kdysi tam rostly ovocné stromy. Kvůli svému stáří a špatnému stavu byly ale postupem času odstraněny, a farní sbor Slezské církve evangelické a. v. v Orlové se proto rozhodl vysadit zde stromy nové.

„Věříme, že nyní se zahrada stane vyhledávaným místem pro odpočinek všech obyvatel města Orlové,“ poznamenal tehdy pastorační pracovník Milan Zielina, DiS. Dodal, že na výsadbě nových stromů se podílely všechny generace farníků od nejmenších až po ty nejstarší.

Kdo chce sázet i letos, má aktuálně možnost získat grant až 60 tisíc korun od Nadace Partnerství.

Na větší projekty do 250 tisíc korun nabízí prostředky také stát prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Dotace státu zájemcům pokryje nejenom nákup materiálu a výsadbu, ale i následnou péči o nové stromy.

„I druhý rok naší společné iniciativy Sázíme budoucnost ukázal, že lidé mají obrovský zájem sadit stromy, proto jsme v březnu přidali dalších 100 milionů korun, aby výsadby mohly dále pokračovat,“ sdělil ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec.

Aby se stromy ujaly, je vhodné je sázet zejména v říjnu a listopadu. Příprava těchto akcí navíc vyžaduje čas. Proto se většina dotačních programů z veřejných rozpočtů i grantových výzev ze soukromých zdrojů vypisuje na jaře a o podpoře se rozhoduje během léta.

Všechny grantové příležitosti najdou zájemci na portálu Sázíme budoucnost v sekci Finance.


Na výsadbě nových stromů ve farní zahradě se podílely všechny generace farníků.Staré ovocné stromy nahradily nové druhy listnatých stromů.Ruku k dílu pochopitelně přiložil i pastor sboru Mgr. Vladislav Szkandera.Staré ovocné stromy nahradily nové druhy listnatých stromů.
Datum zveřejnění/aktualizace: 29.3.2021

Zpět na výpis