V KLÁŠTERNÍ SE POKÁCELY DVĚ LÍPY. DALŠÍ ZÁSAHY ČEKAJÍ

Dva stromy v Klášterní byly havarijně pokáceny.

Nehodu, při níž spadl na auto projíždějící ulicí Klášterní v Orlové-Městě strom, mají občané města i jeho vedení v živé paměti. Úřad má již k dispozici jak posudek soudní znalkyně v oboru dendrologie, tak výsledek ultrazvukového vyšetření pro zhodnocení zdravotního stavu celého stromořadí. Na základě výsledků znaleckých posudků došlo k havarijnímu vykácení dvou líp z důvodu podezření na infekci kořenů. Na ostatních stromech budou provedeny zásahy certifikovaným arboristou.

K pádu vyvrácené lípy na projíždějící automobil došlo letos 24. ledna. Podle zbarvení dřeva a zčernalých plodnic na povrchu kůry bylo zjištěno, že lípě uhnily kořeny. Intenzivní hnilobu s následným vývratem způsobila houba spálenka skořepatá. „V posuzovaném případě byly plodnice ukryté pod zemí, a tudíž těžko zjistitelné. Hniloba pronikla patrně přes porušené kořeny do kmene a působila zde více let,“ uvedla v posudku soudní znalkyně v oboru dendrologie Ing. Eva Mračanská.

Kmen měl na bázi několik povrchových hojících se ran, které byly způsobeny buď při kosení, odhrnování sněhu, nebo při stavební činnosti. Dle ořezaných větší a leteckých snímků byla lípa vitální, hustě zavětvená a olistěná. „Spálenka skořepatá může uniknout pozornosti také díky svým malým plodnicím na bázi kmene, která je často obrostlá trávou. Plodnice lze zaměnit s mokrou nebo opálenou kůrou či s kamínky obalenými asfaltem,“ napsala dále Ing. Mračanská.

V závěru posudku znalkyně doporučila kontrolu celého stromořadí. Odbor správy majetku a hospodářské správy proto oslovil společnost Safe Trees, která má letité zkušenosti s průzkumy stability stromů za pomoci diagnostických přístrojů, s požadavkem na provedení akustické tomografie stromů.

Odborné vyšetření stromů proběhlo koncem února. „Akustický tomograf vysílá zvukové vlny do stromu a na základě průchodu zvukových vln a rychlosti, jakou se v tom dřevě vlny šíří, se vyhodnocuje, v jakém stavu to dřevo je, nebo jestli tam vůbec je. Na základě zjištěných hodnot jsme schopni odlišit dřevo zdravé od dřeva infikovaného, rozpoznat hnilobou a určit rozsah dutin v dřevinách,“ popsal metodu hodnocení stability stromů arborista společnosti Safe Trees Ing. Bc. Jiří Poulík.

Závěrem je třeba říci, že událost se spadlou lípou byla městským úřadem nahlášena pojišťovně. Řidička poškozeného vozu byla vyzvána k uvedení rozsahu škod, u nichž si přeje uplatnit nárok na náhradu. Pojistná událost je nyní v šetření a čeká se, jak ji pojišťovna vyhodnotí.


Akustickou tomografii provedl zkušený arborista.Akustický tomograf dokáže zanalyzovat zdravotní stav stromu.Jeden z havarijně pokácených stromů v Klášterní ulici.V Klášterní byly vykáceny dva stromy. Další zásahy provede arborista.Ultrazvukové vyšetření stromů provedla firma Safe Trees.Dva stromy v Klášterní byly havarijně pokáceny.
Datum zveřejnění/aktualizace: 17.3.2021

Zpět na výpis