NEPOVOLENÉ KÁCENÍ V ULICI POLNÍ JE V ŠETŘENÍ

V souvislosti se zjištěním dne 11. 2. 2021, kdy bylo na městský úřad Orlová, odbor výstavby a životního prostředí ohlášeno rozsáhlé kácení dřevin u bývalé zvláštní školy v ulici Polní, sdělujeme, že toto kácení bylo vlastníkem pozemku provedeno svévolně bez patřičného povolení.

Orgán ochrany přírody po zjištění provedl kontrolu rozsahu kácení vč. fotodokumentace na místě samém a zjistil, že se jedná o přestupek, který bude řešen dle příslušného zákona.

Vzhledem k situaci bychom chtěli informovat občany, především vlastníky pozemků se vzrostlými dřevinami, že pokud chtějí provést kácení dřevin na svých pozemcích, je nutné si předem vyřídit povolení dle §8, zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. 

Výjimky, kdy není třeba o kácení dřevin žádat:

  • stromy do obvodu kmene 80 cm měřeno ve výšce 130 cm nad zemí, pro zapojené porosty dřevin (tzn. keřů i stromů) o celkové ploše do 40 m2,
  • dřeviny pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí jako plantáž dřevin,
  • ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha a nádvoří.

pozn. Kácení stromů na lesních pozemcích se řídí zákonem č. 289/1996 Sb., o lesích

Zároveň informujeme občany, kteří si všimnou, že v jejich okolí dochází ke kácení dřevin, že je možno si ověřit, zda je toto kácení povolené přímo u orgánu ochrany přírody (tj. odboru výstavby a životního prostředí) u Ing. Kollárové, 596 581 720, lucie.kollarova@muor.cz.

V některých případech je kácení oprávněné, většinou z důvodu špatného zdravotního stavu stromů nebo třeba z důvodu plánované stavby.

Někdy je však možno díky pozornosti a pohotovosti zabránit nevratným škodám na dřevinách dříve, než se stanou.

Ing. Kateřina Stachurová 
vedoucí oddělení životního prostředí


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.2.2021

Zpět na výpis