OD SEDMIDENNÍ VÁLKY LETOS UPLYNE 102 LET

U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se dnes s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou.

V průběhu piety, která letos proběhla pouze v komorním duchu, střežili pomník zástupci ostravských jednot Československé obce legionářské. Památce československých hrdinů se přišlo poklonit vedení města Orlové, již zmínění legionáři, zástupci České a slovenské obce dělostřelecké, Těšínské oblasti Matice slezské, Krojovaných horníků a také sochař Martin Kuchař, který se významně podílel na obnovené podobě památníku.

Za práci na obnově památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové vyznamenala Martina Kuchaře Česká a slovenská obec dělostřelecká zlatým českým lvem. Martin Kuchař ho převzal z rukou člena prezidia ČaSOD podplukovníka v záloze Jiřího Bílského. Sochař Martin Kuchař po převzetí ocenění vyzdvihl dobrou spolupráci s orlovskou firmou Meccano a profesionalitu architektů Krčmářových.

První etapa rekonstrukce památníku za téměř 7 milionů korun (4,4 mil. korun činila dotace ministerstva obrany) byla dokončena loni v listopadu. Druhá etapa, na jejímž konci bude součástí památníku replika původního figurálního sousoší se slezskou orlicí, je již v běhu a dokončena by měla být nejpozději do dvou let. Rovněž tuto etapu finančně podpořilo Ministerstvo obrany ČR, a to dotací ve výši 2,3 milionu korun.


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.1.2021

Zpět na výpis