ZŠ JARNÍ VĚNOVALA SENIORŮM VÁNOČNÍ PŘÁNÍ

Žáci ze základní školy Jarní v Orlové-Porubě každoročně vyrábějí vánoční přání, která pak dělají radost lidem v jejich okolí. Letos škola věnovala 90 přáníček studentkám Univerzity Palackého v Olomouci, které zorganizovaly už 5. ročník projektu Vánoce pro všechny. Tento dobročinný neziskový projekt se každoročně zaměřuje se na skupiny obyvatel, kteří žijí mezi námi a na které se často zapomíná.

Vánoční přání a 173 dárků pořízených dobrovolnými dárci tak letos opět udělaly radost pacientům LDN Vojenské nemocnice v Olomouci a LDN v Moravském Berouně, klientům Domu pokojného stáří v Bohuslavicích a olomouckého spolku Jdeme Autistům Naproti. Kromě dárků pořízených na přání seniorů, putovala další stovka vánočních balíčků do společenských místností těchto zařízení. Šlo například o časopisy, výtvarné a kreativní potřeby, dekorace, tablety a další věci, které přispějí k naplnění volného času.

Organizátorkami letošního ročníky byly Nela Melicharová, zakladatelka projektu, Veronika Krátká Špalková, Anna Halamová a Marie Šidlová. Posledně jmenovaná studentka je naší spoluobčankou, která Orlovou léta úspěšně reprezentovala například v plavání či v krasobruslení.

„Funguje to tak, že začátkem prosince zařízení navštíví dobrovolníci a vyptají se klientů, co by si kdo přál. Poté se přání vloží na web a lidé, kteří chtějí druhým udělat radost, si mohou zarezervovat libovolný počet dárků. Popsané a zabalené dárky se shromáždí na sběrném místě. My je roztřídíme a pak sháníme, co chybí. Nakonec dárky rozdáme. Jsme strašně rádi, že se to podařilo i v době pandemie, protože seniorům sociální kontakt chybí a u některých jsme byli jediní, kdo je nějak potěšil,“ napsala nám Maruška.

Doplnila, že celý projekt se připravoval už od začátku září, i když se vůbec nebylo jasné, zda budou dobrovolníci do zařízení vpuštěni. Organizátorky se toho ale nezalekly a vše úspěšně dotáhly až do konce. „Samozřejmě jsme ani na chvíli neodložily respirátory a rukavice a musely jsme se nechat otestovat,“ zdůraznila studentka Univerzity Palackého v Olomouci.


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.12.2020

Zpět na výpis