ODKAZ HERALDIKA JE KOMPLETNÍ. PŘISPĚLA I ORLOVÁ

Město Orlová finančně přispělo na publikaci díla českého heraldika světového významu Jiřího Loudy. Dvojjazyčná publikace, která nese název Coats of Arms of the Knights of the Order of the Garter/Erby rytířů Podvazkového řádu, byla vydána letos v předvánočním čase u příležitosti 100. výročí narození autora.

K nejvýznamnějším heraldickým počinům Jiřího Loudy patří návrhy a výtvarné realizace nových státních symbolů Československa a posléze České republiky. Rovněž vytvořil znaky pro mnoho českých měst a obcí, například pro sousední Havířov, který si letos připomíná 65 let od svého vzniku.

Jiří Louda byl členem Britské heraldické společnosti v Londýně, Francouzské heraldické společnosti v Paříži a Mezinárodní heraldické akademie v Ženevě. Jeho životním cílem bylo nakreslit veškeré erby rytířů Podvazkového řádu z let 1348-2011.

Kutonohorskému rodákovi Jiřímu Loudovi bohužel nebylo souzeno spatřit své kresby v knižní podobě. Pět let po jeho úmrtí se ale situace změnila, byť editoři publikace PhDr. Karel Müller, Mgr. Michal V. Šimůnek a PhDr. Karel Podolský stáli, vzhledem k velkému rozsahu Loudovy pozůstalosti, před nelehkým úkolem. Obsah vydané knihy ovšem vypovídá o jejich odborné erudici a realisticky zvolené koncepci.

Největší prostor v knize zaujímá více než tisíc erbů rytířů Podvazkového řádu. Zásluhou autorova výtvarného projevu je každá kresba osobitým uměleckým dílem.

Život a odkaz Jiřího Loudy dokumentuje přiložený autorský text Stanislava Vaňka, který blíže pojednává také o nedávno vydané reprezentativní publikaci, jež je výjimečná svým rozsahem i kvalitou výtvarného a polygrafického zpracování.

Ukázky výtvarného a heraldického umění Jiřího Loudy lze vidět ve fotogalerii pod tímto článkem. Číslo obrázku se objeví po zobrazení obrázku v pravém spodním rohu. Popisky obrázků jsou součástí přílohy.

 



Připojené dokumenty:

Výtvarný odkaz heraldika Jiřího Loudy je kompletní PDF [388.4KB] 28.12.2020
Popisky k obrázkům PDF [280.2KB] 28.12.2020

Datum zveřejnění/aktualizace: 16.12.2020

Zpět na výpis