PROMĚNY S KOMENSKÝM 2020 NA ZŠ MLÁDÍ V ORLOVÉ

Právě dne 15. listopadu 1670 zemřel Jan Amos Komenský a i po 350 letech žije jeho odkaz dál.

Základní škola Mládí se hned dvěma příspěvky zapojila do celorepublikové soutěže v rámci projektu KOMENSKÝ 2020, jehož jedinečnost spočívá především v tom, že vyzývá k iniciativě mladé lidi.

V díle Obecná porada o nápravě věcí lidských Komenský popisuje lidské nešvary a nabádá, aby se měnily, a mohlo tak docházet ke změnám ve společnosti.

Povzbuzuje k tomu, aby se lidé nebáli pouštět do projektů, které mohou měnit jejich okolí - rodiny, média, politiku, víru, umění atp.

„K nápravě je třeba vědět, chtít a moci,“ hlásá Komenský, a proto se žáci ve škole Mládí během školního roku 2019/2020 těmto oblastem věnovali. A co jim ten rok dal? Velmi mnoho!

1. Žáci se dozvěděli o životě učitele národů a jeho názorech zábavnou formou, například zpěvem školní písně, soutěžením, hitparádou citátů či Komenského desaterem, a to od učitelů i od starších spolužáků.

2. Psali společně každý jeden list knihy Proměny ZŠ Mládí, kde přemýšleli o sobě a věcech, které by mohli u sebe proměnit, chtěli se v nich posunout, a být tak v něčem lepší. Kniha zůstane na škole jako časosběrný dokument o situaci, kdy žáci přešli ze dne na den na distanční výuku, a museli jsme proto proměnit celý způsob výuky.

Shodou okolností se škola proměnila i svým zevnějškem (proběhly plánované rekonstrukce) a také došlo k personálním změnám vedení školy.

3. Co výjimečného žáci opravdu udělali?

Žákovská samospráva zaštítila školní akce, veřejné sbírky a soutěže s Komenským. Mohli se tak zasadit o proměny na půdě školy i v jejich nejbližším okolí.

Deváťáci se ukázali jako nejaktivnější díky jejich zkušenostem a prostoru, který dostali v hodinách multimediální výchovy. Žákyně z 9.B získaly podporu z participativního rozpočtu na betonové lavičky před školou. Skupina žáků z 9.A se soutěžně zabývala tématem Nový skatepark v Orlové. Propagovala skateboarding a scootering mezi spolužáky, vystoupili na talentové soutěži, spojili se se spolkem Skateboarding Orlová a mluvili s médii. Divadelní vystoupení o touhách J. A. K. pak předvedli napříč třídami žáci 9.B a mnozí se zamysleli nad tím, zda touží více po vztazích, bezpečí, ocenění, nebo po posunu k novým cílům.

Nevyřčený význam jejich práce byl ale ten, že mohli být viděni a vnímáni jako aktivní mladí lidé, kteří se nebojí vystoupit, a ponouknout tak k aktivitě i druhé.

Cíle projektu Proměny s Komenským 2020 na ZŠ Mládí v Orlové byly naplněny a svědčí o tom i žákovský výběr citátu v hitparádě Komenského citátů v závěru projektu: „Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme a cokoliv se tu koná, všech se týče.“

Jak jsme se spojili na jevišti orlovského domu kultury a jaký neuvěřitelný zážitek to byl, můžete vidět na tomto videu:

https://www.youtube.com/watch?v=b9LptfEC1t0

Spolupráce a sounáležitost jsou v životě člověka velmi důležité věci a právě díky nim pak může škola fungovat jako dílna lidskosti.

Naše celoroční úsilí teď zasíláme k ohodnocení na www.komensky2020.cz. Nyní budeme čekat na vyhlášení vítězů a ocenění sedmi nejlepších projektů během příštího jara. Hlavní cenou je výlet do Amsterdamu.

Držte nám palce a myslete také na proměny k lepšímu ve svém okolí, protože jak dále hlásá Komenský: „Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané.“

Mgr. Lenka Pastirčáková, školní metodička prevence



Připojené dokumenty:

Komiks Komenský 2020 PDF [3.7MB] 20.11.2020

Datum zveřejnění/aktualizace: 20.11.2020

Zpět na výpis