OHNISKA NÁKAZY SE V DOMOVECH NEOBJEVILA

Antigenní testy na koronavirus už byly provedeny u všech klientů i zaměstnanců orlovských domovů pro seniory. První vlna plošného testování ukázala, že situace v místních domovech naštěstí není nijak dramatická. A tak spíš než koronavirus, trápí klienty pobytových zařízení hlavně osamělost a stesk po rodině.

Dle dostupných informací byly v celém Moravskoslezském kraji během první vlny plošného testování odhaleny asi 4,4 procenta nakažených klientů pobytových sociálních služeb.  V Orlové je toto číslo ještě nižší a horší výsledky zřejmě nepřinese ani druhá vlna testování, která již v orlovských domovech proběhla, nebo právě probíhá.

O čtyři klienty s pozitivním testem na koronavirus pečuje k 18. listopadu Domov pro seniory Slezské humanity v Orlové-Lazech. „Klienta, který má nejvážnější průběh, nám nemocnice odmítla převzít, takže to musíme zvládnout sami,“ sdělila vedoucí zdravotní a sociální služby Simona Témová.

V Domově Vesna, který má za sebou už i druhou vlnu testování, byly celkově zjištěny dva případy nákazy. „Jednoho klienta odvezla k hospitalizaci rychlá záchranná služba 11. listopadu během první vlny testování, o druhou nakaženou seniorku pečujeme u nás v přísném karanténním režimu. Hasiči provedli dezinfekci prostor, v nichž se pozitivní klient, který je nyní hospitalizovaný v nemocnici, pohyboval," uvedl ředitel Domova Vesna Ing. Vít Macháček s tím, že třetí vlna testování obyvatelů domova je připravena na neděli 22. listopadu.

V Domě seniorů Pohoda plošné testování nákazu mezi klienty neodhalilo.

Na straně personálu pobytových sociálních služeb je epidemiologická situace o trochu horší. V domově Slezské humanity je k dnešnímu datu sedm pozitivních zaměstnanců, přičemž čtyři z nich ještě nemají pozitivní výsledek antigenního testu potvrzený klasickým PCR testem.

Stejná situace je v Domově Vesna. „U zaměstnanců nelze provádět testování v jeden den, vždy se testuje po pěti dnech v nejbližším možném termínu. Čtyři zaměstnanci měli pozitivní PCR test, z toho jeden už je vyléčen a chodí do práce. Další čtyři zaměstnanci mají pozitivní antigenní test a čekají na test PCR," dodává ředitel Domova Vesna. 

I přes chybějící počet zaměstnanců, kteří jsou v karanténě, zůstává plynulý chod Domova Vesna zajištěn. Tento týden dorazili dva studenti na výpomoc a příští týden by měl dorazit další. Rovněž testů a ochranných pomůcek je ve Vesně v tuto chvíli dostatečné množství.

„U nás měla pozitivní výsledek jedna pracovnice, která byla poslána na PCR test,“ informovala ředitelka Domu seniorů Pohoda Bc. Vítězslava Lojková. U zaměstnanců Sociálních služeb města Orlová, kterých se plošné testování na koronavirus týkalo, se nákaza v prvním kole testování neprokázala. „Nyní začínáme druhou vlnu plošného testování a doufáme ve stejný výsledek,“ řekla ředitelka SSMO Mgr. Jarmila Berná, MBA.

Z výše uvedeného vyplývá, že situace v orlovských domovech se nejeví špatně, klienti ani zaměstnanci přesto nemají důvod k radosti. „Lidé jsou velmi osamoceni. Moc jim chybí návštěvy a s blížícími se Vánocemi je to o to těžší. Radši nechceme myslet na to, co bude o svátcích,“ říká závěrem Simona Témová.


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.11.2020

Zpět na výpis