OZDRAVNÝ POBYT V BĚLÉ POD PRADĚDEM

Žáci 2. stupně Základní školy Ke Studánce v Orlové-Lutyni odjeli ještě těsně před zahájením distanční výuky ve dvou kurzech na ozdravný pobyt do horského prostředí Jeseníků na chatu EDUARD v Bělé pod Pradědem.

Pedagogové od začátku září připravovali celodenní programy se zaměřením na ekologii. V prvním týdnu od 5. do 9. října odjely se sedmi pedagogy třídy 8.A, 8.B, 8.C a 7.C v počtu 61 žáků. Po ubytování a obědě začal náročný a zajímavý program, kdy žáci rozdělení do skupin vyráželi do přírody a učili se orientovat v horském prostředí, seznamovali se s biotopem, flórou a faunou Jeseníků, poznávali houby, zabývali se problémem kůrovce, který ve velkém likviduje smrkové monokultury. Nebyla to jen teorie, ale i praxe. Přímo na místě pozorovali, bádali a prováděli pokusy.

Cílem a prioritou ozdravného pobytu bylo, aby se žákům do podvědomí dostalo, jak je příroda krásná, přitom křehká a důležitá pro lidstvo - a hlavně, že ji musíme chránit. Samozřejmě i velkým přínosem pro žáky bylo to, že se nadýchali čerstvého vzduchu, zvýšili si svou fyzickou zdatnost při svých toulkách přírodou.

Ve středu se celý kurz vydal na 6-ti kilometrový výšlap k 28 metrů vysokému vodopádu,  nazvanému Jesenická niagara. Počasí přálo, takže jednou z variant byla i celodenní horská túra, na kterou se bohužel přihlásilo jen 15 žáků, kteří s dvěma pedagogy ve čtvrtek vyrazili  na Praděd. Všichni zvládli 20-ti kilometrovou trasu v pohodě, sluníčko vykouklo zrovna, když se docházelo k vrcholu Pradědu. Zpět z túry se vrátila celá skupina až v podvečer, a to ve zdraví, bohatší o zážitky. Zkrátka všichni, žáci i pedagogové, prožili den, na který nikdy nezapomenou. Stačí se podívat na fotografie, ty hovoří za vše. Někteří, kterým se ráno za rozbřesku chtělo vstávat, jsou skřivani a mají rádi pohyb, nezapomenou ani na ranní běh a otužování v bazénu a horské bystřině ještě před snídaní.

Ve druhém týdnu, kdy další turnus byl v Bělé pod Pradědem v počtu 73 žáků, už počasí tak nepřálo, sněžilo, pršelo a teplota klesala. Takže jediný výšlap k Pramenu Marie se mohl uskutečnit, jen když přestalo pršet, hned první den po obědě. Ven do přírody se nemohlo, pršelo v kuse, tak náhradní program probíhal v prostorách chaty Eduard. Navíc pobyt byl nařízením vlády zkrácen a vraceli jsme se o dva dny dříve, dle rozhodnutí ministra školství. Přesto i tři dny pro 6.A i 6.B, byly jakýmsi adaptačním kurzem, rovněž žáci tříd 7.A, 7.B a část třídy 9.A si i tento zkrácený pobyt užili, protože dobrá nálada nikomu nechyběla.

 

 Ing. Viktor Pavelka


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.11.2020

Zpět na výpis