STROMOŘADÍ BUDE LEMOVAT CESTU ZA SPORTEM

Šestice krásných dubů bude v budoucnu chránit obytné domy od příjezdové komunikace ve směru ke sportovnímu areálu Na Stuchlíkovci. V tomto týdnu tam město ve spolupráci s občany „vysadilo“ stromořadí. Pozemky jsou uprostřed sídliště v místě, kde v minulosti stála budova s hokejovými šatnami. Místo je to poměrně frekventované, většinou tudy procházejí návštěvníci na sportovní kurty, fotbalové hřiště, zimní stadion či do hotelu.

„Chtěli jsme do výsadby zapojit i veřejnost. Byla jsem mile překvapená, kolik lidí o to projevilo zájem. Bohužel, když jsme akci v předstihu plánovali, netušili jsme, že nás koronavirus uzavře do svých domovů a někteří zájemci o výsadbu svého stromu se pro nemoc omluvili. Věřím, že se nám podobnou akci podaří zopakovat třeba na jaře, kdy už nám snad Covid-19 nebude komplikovat život,“ podotkla místostarostka Naděžda Kubalová.

Mezi prvními zájemci o výsadbu stromů byl i jednatřicetiletý Martin Janota. „Bydlím nedaleko, takže se s rodinou budeme o ten strom starat,“ vysvětlil. A co ho k výsadbě stromu přivedlo? „To je přece jednoduché, každý správný chlap by měl vysadit strom, postavit dům a zplodit syna. Syna už mám a strom právě vysadím,“ argumentoval se smíchem. Při výsadbě mu malý Gabriel s chutí asistoval.

Roman Owczarczy je zase přesvědčen o tom, že Orlová je sice nádherně zelená, ale stromů není nikdy dost. „A co navíc, musíme myslet i na budoucí generace,“ zdůraznil.

Stromy pro výsadbu zajistila zahradnická firma TALPA se sídlem v Orlové. Realizaci projektu podpořila Nadace ČEZ, a to částkou ve výši 32 976 Kč, náklady na celkovou realizaci výsadby představují 37 698 Kč.


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.11.2020

Zpět na výpis