DŮLEŽITÉ KONTAKTY KE COVID-19 HLEDEJTE ZDE

Doba není růžová a koronavirus opět udeřil v plné síle. Sociálních kontaktů ubývá, zato informace se na nás valí ze všech stran. A pak se to stane i vám… Zdá se vám, že na vás na něco leze, nebo vám telefonní aplikace oznámí, že jste přišli do kontaktu s nakaženým, případně vám rovnou přijde sms zpráva z hygieny, že musíte zůstat v karanténě, tedy nejlépe v úplné izolaci. Jenže vy jste to vůbec nečekali a problém je na světě…

Co dělat a kam se obrátit? Využijte náš PŘEHLED všech aktuálních kontaktů ke koronaviru, který jsme pro občany a pro podnikatele připravili:

Městský úřad Orlová

Pracovníci městského úřadu jsou připraveni pomáhat. Lidé v karanténě mohou využít krizovou linku 737 178 941, na které zastihnete Mgr. Lízalovou, pracovnici odboru sociálního a zdravotního MěÚ Orlová. 

Senioři a lidé se zdravotním postižením se mohou s žádostí o výpomoc obrátit na tyto pracovnice a telefonní linky:

734 272 306  p. Langová, OSZ MěÚ Orlová
735 197 271  p. Wojaczková, OSZ MěÚ Orlová
603 100 778  p. Trvajová, pečovatelská služba
731 138 742  p. Vanečková, pečovatelská služba

Každý občan může v případě potřeby volat zde:

595 138 111 Krajská hygienická stanice Ostrava
596 397 111 Okresní hygienická stanice Karviná
596 511 112 Krizová linka MěP Orlová
112 Linka tísňového volání
155 Zdravotnická záchranná služba

Linky 112 a 155 volejte jen v případě závažných zdravotních obtíží a ohrožení života!

Moravskoslezský kraj

Všechny důležité informace ke koronaviru z MSK hledejte zde: https://koronavirus.msk.cz/

Dobrovolníci, kteří chtějí pomoct při zvládání zhoršené epidemiologické situace, nechť napíšou na e-mailovou adresu spolu2@msk.cz. Vítání jsou nejen lidé s konkrétní kvalifikací, např. studenti zdravotnických oborů nebo zdravotničtí a sociální pracovníci, kteří už jsou v důchodu, ale i všichni ochotní lidé.

Portál vzájemné dobrovolné pomoci v MS kraji na této adrese https://spolu.msk.cz/ dokáže rychle propojit vaši žádost o pomoc s nabídkou pomoci od dobrovolných pomocníků. Pro seniory, kteří nemají přístup k internetu, je určena telefonní linka 595 622 595. Operátoři této linky pomohou seniorům vyhledat pomoc od zaregistrovaných dobrovolníků. Provozní doba infolinky je každý den od 8 do 18 hodin.

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Veškeré potřebné informace ke koronaviru jsou rovněž na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví: https://koronavirus.mzcr.cz/ 

Využít můžete jak bezplatnou informační linku ke koronaviru 1221, která je lidem k dispozici v pracovních dnech od 8 do 19 hodin a o víkendu od 9 do 16:30 hodin, tak také virtuální sestru Anežku, která vám na chatu zodpoví základní otázky ke koronaviru (příznaky, léčba, prevence, státní nařízení, semafor, aplikace e-rouška apod.). 

Rozhovorem na virtuálním chatu významně odlehčujete telefonním linkám.

Využít lze i zdravotnickou linku 224 972 222, což je oficiální zdravotnická linka pro veřejnost, na které jsou občanům odborně zodpovídány dotazy ohledně jakýchkoliv zdravotnických témat (nejen koronavirových). Na linku volejte v pracovních dnech od 9 do 17 hodin.

Kamarád na telefonu

Kamaráda na telefonu pro osamělé seniory lze najít na lince 777 778 538. Vybraný dobrovolník vašemu seniorovi rád zavolá a stane se jeho kamarádem. Popovídá si s ním a pobaví ho řadou vtipných historek. Hovor probíhá na náklady poskytovatele služby. Tím je nezisková organizace ACSA. Další pomocné ruce hledejte na portálu této organizace: https://chcipomoct.cz/

Pomoc podnikatelům

Bezplatná celostátní linka 1212 vás spojí s call centrem pro podnikatele, které je spravováno ministerstvem průmyslu a obchodu. Telefonická podpora pro podnikatelskou veřejnost je na lince 1212 k dispozici každý pracovní den od 7 do 18 hodin. Lidé si na lince 1212 mohou vybrat ze čtyř číselných voleb:

1: „Ošetřovné“ pro OSVČ
2: Program COVID – Nájemné
3: Programy COVID ČM záruční a rozvojové banky
4: Ostatní informace pro podnikatele

Rychlou a spolehlivou pomoc podnikatelům v Moravskoslezském kraji zprostředkovávají tyto webové stránky: https://rychla-rada.cz/

Informační materiály ministerstva zdravotnictví najdete v příloze. Jedná o obrazově zpracované infografiky, které vám napoví, co dělat v případě, že se chystáte na kontrolní test na odběrové místo, anebo vám vyšel test s negativním či pozitivním výsledkem.



Připojené dokumenty:

Pravidlo 3R PDF [152.2KB]
Aplikace eRouška PDF [1.1MB]
Návštěva odběrového místa PDF [201.3KB]
Negativní výsledek testu PDF [245.0KB]
Pozitivní výsledek testu PDF [270.8KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 20.10.2020

Zpět na výpis