CYKLOBOXY UŽ SLOUŽÍ OBČANŮM

Od pátku 18. září jsou Orlovanům i všem návštěvníkům města k dispozici cykloboxy. Tři se nacházejí před krytým bazénem v ulici Masarykova, přičemž v každém z nich lze bezpečně uschovat buď dvě kola, nebo jeden kočárek. Mimo to také koloběžky nebo in-line brusle. Cykloboxy se uzamykají pomocí mincovního zámku. Jedná se o bezobslužný systém, přičemž klíč nelze bez vhozené mince vyjmout. Po odemčení je desetikoruna vrácena.

„Cílem projektu Za sportem na kole bylo umožnit nejen místním, ale i návštěvníkům města využívat kolo jako dopravní prostředek za sportem, nákupy nebo k vyřízení nejrůznějších záležitostí,“ upřesňuje starosta Miroslav Chlubna.

Cykloboxy u bazénu jsou v rámci programu Podpora regionů spolufinancovány Nadací ČEZ, a to částkou 70 tisíc korun, celkové náklady představují 110 tisíc korun. „Nejlepším signálem pro podporu bylo to, že projekt navrhli sami občané v rámci participativního rozpočtu. Elektrárna Dětmarovice se prostřednictvím Nadace ČEZ snaží být lidem v Orlové dobrým sousedem a jsme rádi, když můžeme vylepšit prostředí na orlovských sídlištích,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Ve sportovním areálu Na Stuchlíkovci se nacházejí čtyři cykloboxy pro osm kol nebo čtyři kočárky. Jsou v blízkosti zimního stadionu a i tady budou sloužit k bezpečnému uchování jízdních kol bez obav z odcizení. „V tomto areálu je zimní stadion, kde probíhá bruslení pro veřejnost, lze si zde pronajmout také kurty na tenis a badminton, trénovat na fotbalovém hřišti s umělou trávou nebo na in-line ploše. Denně tu chodí lidé na tréninky, mnozí přijíždějí na kole. Nepochybuji o tom, že cykloboxy uvítají,“ zdůraznil ředitel Městského sportovního klubu Orlová Michal Kozák.

Tento projekt „Na kole ve městě“, který řešil instalaci cykloboxů u zimního stadionu podpořila v rámci programu Pro region Nadace OKD, a to částkou ve výši 40 tisíc korun, celkové náklady představují 152 tisíc korun.


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.9.2020

Zpět na výpis