PUNTIK: NEOBYČEJNÉ VÝROBKY OD NEOBYČEJNÝCH LIDÍ

Krásná výstava neobyčejných výrobků od neobyčejných lidí, kterou připravili pro orlovskou veřejnost ti, jejichž život není úplně jednoduchý. Účastníci výstavy, která je instalována v galerii Domu kultury v Orlové vědí, o čem hovořím. Hovořím o PUNTÍKU, s.r.o..

Všichni již toto podstatné jméno puntík zaslechli. Jeho význam je jasný. Puntík jako tečka na látce, jako odrážka v psaném textu, tečka za větou, v notýsku učitelů pro označení poznatku, zda bylo dítě připraveno na vyučování. Ale také to může být jméno psa i dětského časopisu – Puntík. 

Málokoho napadne, že slovem PUNTÍK je označena dílna, která má zřízena chráněná pracovní místa. Její zakladatelkou je Ing. Marcela Šafránková. V dílně pracuje 26 orlovských zaměstnanců, kterým osud nedopřál ideální zdraví, každý z nich má určitý handicap, ale nikdo z nich svůj život nevzdal. Naopak, všichni se zařadili do pracovního procesu a dělají to, co jim přináší neskutečnou radost, dělají to, co zvládnou, co umí. V jejich dílně vznikají krásné riflové výrobky, které svou originalitou potěší především ženy. Vznikají zajímavé riflové tašky, přehozy, vesty, bundičky a jiné zajímavé věci, jako jsou papírová přáníčka či předměty z kovu.  Sami se můžete přesvědčit, co všechno dokážou.  

Jelikož se jedná o „chráněnou dílnu“, nedisponuje organizace takovými zdroji, které by mohla postrádat. Město chtělo podpořit zaměstnance v PUNTÍKU, proto jim zadalo zakázku na šití roušek hned v začátku koronavirové epidemie. Za výhodnou cenu jsme získali roušky pro seniory od 65 let, a ty jsme jim dodali do domácností zdarma. Spolupráce s PUNTÍKEM byla a je oboustranně výhodná.

Bylo by fajn, kdyby také firmy v našem městě oslovily vedení PUNTÍKU a spolupracovaly s nimi třeba na zakázkách, které využijí pro prezentaci své firmy. Jistě se najde mnoho námětů, které mohou k takovému účelu sloužit. V dílně jsou lidé, kteří chtějí pracovat, chtějí dělat radost druhým, chtějí se s námi smát, chtějí pomáhat, být užiteční, alespoň částečně nezávislí a hlavně, nechtějí zůstat doma. Doma a sami. Neuznávají sladké nicnedělání.   Podejme jim pomocnou ruku. V tomto případě má podaná ruka obrovský smysl.

Bc. Naděžda Kubalová, místostarostka

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.9.2020

Zpět na výpis