ČESTNÁ OBČANKA MĚSTA ORLOVÉ MARTINA JANKOVÁ

V pátek 18. září se konalo Slavnostní zasedání Zastupitelstva města Orlová, na kterém se předávala čestná občanství, o jejichž udělení rozhodli orlovští zastupitelé dne 9. prosince roku 2019. Sopranistka světového formátu Mgr. Martina Menzi Janková si své ocenění převzala osobně a na pódiu Domu kultury města Orlové pronesla slova, na která může být hrdé celé město.

Mgr. Martina Menzi Janková se narodila v Orlové. Po studiu na Ostravské konzervatoři a Univerzitě, absolvovala Hudební akademii v Bazileji a Mezinárodní operní studium v Curychu. V letech 1998-2012 působila ve stálém angažmá v curyšské opeře. Mezinárodně se dostala do podvědomí mozartovskými rolemi na Salcburském festivalu. Vynikla v celé řadě světově známých rolí, vystupovala na prestižních pódiích v Americe i Evropě.

V roce 2016 debutovala v milánské La Scale v hlavní roli Bellezy a vrátila se tam v roce 2019 i jako koncertní pěvkyně. Na tomto poli je velmi žádanou interpretkou. Vášnivě se věnuje písni. Natočila sólové recitály s písněmi významných skladatelů. Na DVD vyšel celý Mozartův Da Ponte cyklus z Curyšské opery a Salcburského festivalu… a tak bychom mohli pokračovat, protože se jedná o úžasnou pěvkyni světového formátu.

Mgr. Martina Menzi Janková, byť dlouhodobě působí v zahraničí, se velmi ráda a často vrací do své rodné Orlové. Ve svých rozhovorech Orlovou pravidelně připomíná a vyzdvihuje její pozitivní stránky. V Orlové má své přátele a zajímá se o dění v našem městě. V současné době je jednou z nejvýznamnějších orlovských rodaček, dosáhla věhlasu světové úrovně a zachovala si svůj pěkný vztah ke svému rodišti, jehož dobré jméno šíří po celém světě.

K dnešnímu dni má město Orlová již čtyři čestné občany, a to básníka a slezského barda Petra Bezruče (1937), prof. ak. soch. Stanislava Kolíbala (2015), sopranistku Mgr. Martinu Menzi Jankovou (2019) a lékařku MUDr. Evu Bobákovou (2019 in memoriam).


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.9.2020

Zpět na výpis