POZEMKOVÝ MAJETEK OKD DO RUKOU MÍSTNÍCH SAMOPRÁV

Dne 15. září se sešli primátoři Karviné, Havířova a starosta Orlové, aby společně připravili zásadní stanovisko k budoucnosti státního, zejména nemovitého, majetku dnešního OKD v souvislosti s informacemi o případném ukončení těžby v OKD. Společně se shodli na požadavku, aby byl pozemkový majetek převeden do rukou místních samospráv a aby tak byly napraveny křivdy na zdejších obcích a městech a jejich obyvatelích, způsobené mnoha desetiletími nucených výkupů domů a pozemků, pod kterými pak probíhala těžba, devastací životního prostředí, nepovedenou privatizací, odvody zisků z prodeje uhlí z regionu a mizivými poplatky odváděnými do městských pokladen.

Shodli se také na tom, že jde o vklad majetků státu (OKD) do rukou samospráv, protože ty jediné garantují, že jejich správa ponese prospěch zdejším obyvatelům a nikoliv externím subjektům.  Napomůže tak úspěšné transformaci a umožní rozvoj celého zdejšího regionu a zásadní změnu životních podmínek a perspektiv. Jde o základ pro spolupráci státu, kraje a samospráv, bez níž změna našeho regionu není možná. Shodli se také na společném postupu s okolními samosprávami a na koordinaci dalšího postupu.

Jako představitelé samospráv dotčených nejvíce celým problémem ukončení těžby v regionu apelují na vládu, dotčená ministerstva i samotný podnik OKD, aby zabránily rozprodeji zbytkového státního majetku s jediným cílem - dosáhnout výnosu k pokrytí krátkodobých ztrát a způsobit tak další nenapravitelné škody. “Chtěli bychom být součástí všech jednání, která se budou dotýkat naší budoucnosti, věříme, že vláda tentokrát bude mít snahu řešit naše problémy společně s námi“, říkají primátoři a starosta Karviné, Havířova a Orlové.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.9.2020

Zpět na výpis