KDO BY NEZNAL BEJBÁČEK? * LÉTA UŽ PROPOJUJE ŽIVOTY MNOHA ORLOVSKÝCH RODIN

OD MAMINEK V TĚHOTENSTVÍ AŽ PO PŘEDŠKOLÁKY

 MATEŘSKÉ CENTRUM BEJBÁČEK  má v našem městě své nezastupitelné místo. O jeho minulosti, současnosti i budoucnosti jsme si povídali s jeho šéfkou SILVIÍ TŮMOVOU:

 * Kdy vůbec Bejbáček vznikl? Kdo s tou myšlenkou přišel?

 „Mateřské centrum Bejbáček je pokračováním Baby clubu, založeného v Orlové v roce 2003, a to několika aktivními maminkami. Tehdy v našem městě neexistovala centra pro rodiče s malými dětmi, nebyla hřiště, tak jak je známe dnes, nebyly prostory, kde bylo možné si s malými dětmi hrát. Získali jsme prostory v tehdejším středisku Kotva - nízkoprahovém volnočasovém centru, a svépomocí jsme si ho zařídili a  upravili, sehnali si hračky a vybavení.

Baby club byl prvním místem v Orlové, kde se maminky mohly sejít s dětmi ve větším počtu, popovídat si, pohrát si, zatančit si či zacvičit, kreslit a tvořit v kolektivu, nebo si jen tak hrát.

 Časem maminky svépomocí pořádaly spoustu akcí jak v herně a na zahradě Bejbáčku, tak i mimo areál. Například cvičení na balónech, karnevaly, soutěže ke Dni dětí, Malování v rámci Dne Země, Mikulášské a vánoční besídky, výlety do Zoo či Aquaparku, chodily bruslit, zúčastňovaly se Běhu Terryho Foxe, jezdily s dětmi a rodinami na tematicky laděné víkendy na turistickou základnu DDM Orlová v Krásné. 

 Přitom všem děti společně odrůstaly. Dnes jsou to již maturanti a kámoši jak hrom...vlastně i celé rodiny. A tak, když byl objekt převeden pod správu DDM Orlová, oslovila mě paní ředitelka, zda v práci a myšlence Baby clubu nechci pokračovat. V té době se mi narodila dcera, byla jsem na mateřské dovolené, a tak to bylo pro mě tak nějak přirozené a fajn. To, že mě tato práce takto pohltí a stane se mým povoláním, mě tehdy rozhodně nenapadlo, ale jsem za to moc ráda.

 MC Bejbáčkem prošlo mnoho skvělých rodin, úžasných dětí a já jsem šťastná, že můžeme spolu s mými kolegyňkami být součástí toho krásného období po narození dětí, být s nimi v době rodičovské dovolené a vidět jak rostou. MC Bejbáček asi nikdy nebude klasickým klientským centrem, u nás vládne rodinná pohoda, sdílení, pohodová atmosféra, smích, vzájemná pomoc a poradenství.“ 

 

 * Komu je Bejbáček určen? Kdo všechno v něm najde své zázemí?

 „Primárně je Bejbáček určen rodinám. Chceme být průvodcem  maminkám rodičovskou dovolenou  - od přípravy na miminko v době těhotenství, přes jeho porod, kojenecký a batolecí věk, až do doby návratu do práce po skončení rodičovské dovolené. 

 Pro děti  je MC Bejbáček místem pro hraní a zdravý vývoj, místem, kde  děti poznají své první kamarády a naučí se prvním sociálním návykům a kolektivnímu hraní či tvoření a cvičení. MC Bejbáček si dává za cíl pomoci rodičům s přípravou dítěte na přechod a adaptaci do mateřských škol a jiných zařízení. A také pomoci vypěstovat „zdravé návyky“,  jak vyplnit svůj volný čas prostřednictvím aktivit nabízených MC Bejbáčkem. Ženy, které zůstanou doma  s dítětem a tráví většinu času samy, mají velmi často stavy úzkosti a pocity prázdnoty. Tyto ženy mívají  poporodní deprese, obviňují se, že nic nezvládají a myslí si, že nejsou dobrou matkou pro své narozené dítě. Sdružování těchto žen je důležité i z hlediska předávání si zkušeností od starších žen a žen s více dětmi. Jak si uspořádat den, vypustit nedůležité věci, jak zvládnout nápor rodiny a přizpůsobit běh celé domácnosti. Specifika života rodin na sídlišti jsou především anonymita a samota. Je třeba pomoci těmto rodinám, protože klidné a šťastné děti jsou budoucností. A samozřejmě do Bejbáčku chodí maminky s dětmi i jen tak si pohrát, najdou si zde své kamarádky, mohou společně trávit svůj čas. Často si tak rodiny nově přistěhované do Orlové najdou své přátele se společnými zájmy. 

V Bejbáčku si mohou předávat zkušenosti a rady, můžou si měnit šaty po dětech, vypít si kafe, pohrát si s dětmi, zapojit se do činností a aktivit pořádaných Bejbáčkem a nebýt při tom samy. V Bejbáčku mohou dostávat kompetence, aby se cítily prospěšné a důležité. Jde  například o: službu - v docházce, u kávy, výběr za vstup do centra, pitný režim pro děti, podílení se na programu, atd.
MC Bejbáček chce být také vhodným útočištěm pro hlídající tatínky či prarodiče, kteří mladým rodinám na sídlišti s velkou nezaměstnaností pomáhají. I oni se mohou v Bejbáčku scházet a pohrát si s dětmi případně si předat své zkušenosti.

V letošním roce jsme  chtěli také pokračovali v projektu „Jsme v tom spolu“, který zajišťuje sebevzdělávání maminek a taktéž v projektu pro pěstounské rodiče, se kterými hodně spolupracujeme. Bohužel, jako spousta jiných projektů letošního jara nemohly být realizovány.“

 

 * Víme, že Bejbáček v průběhu let velmi aktivně rozšiřoval nejen svou členskou základnu, ale i svoji náplň a program. Můžete nám to přiblížit?

 „Mateřské centrum Bejbáček už dávno není jen herničkou pro volné hraní s dětmi, i když i toto je důležitou součástí. Stále se snažíme i dovybavovat zahradu, kde pořádáme různé akce jako Den dětí, Sportovní odpoledne s opékáním párku, kde si děti mohou i jen tak hrát nebo kde i trávíme spoustu času s dětmi v našich Miniškoličkách...

 Dále pak pořádáme různé akce jednorázové - přednášky, besedy, kreativní a tvořivé workshopy, podporujeme a pomáháme maminkám s kojením, šátkováním, nošením dětí v ergonosítkách. Pořádáme Bazárky, aby si mohly maminky prodávat i nakoupit věci pro děti, pořádáme akce pro celé rodiny, jako je letos již 10. ročník Světluškování - lampionového průvodu Orlovou, pořádáme turistické výlety pro rodiny s dětmi, každoročně se zúčastňujeme mezinárodní akce na podporu čtení dětem - Andersenova noc s přespáním v Bejbáčku. Organizujeme Karnevaly a Mikulášské nadílky pro nejmenší děti apod.
Důležitou částí nabídky Bejbáčku jsou pak pravidelné aktivity pro děti i maminky. Pohybové (cvičení pro nejmenší kojence, cvičení pro lezoucí dítka a začínající chodce, cvičení pro dvouletáčky i cvičení pro školkové děti, cvičení pro těhulky a cvičení pro maminky i s hlídáním dětí), hudební (Malí muzikanti I. pro nejmenší, II: - pokračovací, III. - pokročilí, Veselé flétničky a Veselé ukulele), taneční (Tanečky pro nejmenší holčičky i kreativní  a výtvarné (Tvoření s Vivinou , Výtvarníček se Zuzkou), Montessori klubíky a dílničky, čtenářský klubík, Veselá angličtina -i s případným hlídáním dětí a sourozenců. Všechny aktivity jsou v časech a koncipované pro danou skupinku dětí dle motorického vývoje.“ 

 

 * Jaký byl letošní rok pro Bejbáček?

 „Letošní rok byl pro Bejbáček, tak jako pro spoustu lidí, firem, společností a škol, dost hektický, podivný, v neustálém pohybu a stále s otazníkem, jak vše bude fungovat - a jaká opatření musíme dodržovat. Když to vezmu jako školní rok, dle kterého my fungujeme, tak podzim i zima byly skvělé a užili jsme si spoustu krásných akcí a aktivit. V době covidové jsme bohužel museli pro veřejnost zavřít, a tak spolu s kolegy z DDM Orlová jsme hlídali děti rodičů pracujících v první linii. Také jsme se snažili udržet nám i "našim" dětem a rodičům pohodovou atmosféru v domácí izolaci tím, že jsme přes webové a FB stránky Bejbáčku každý den zveřejňovaly nápady pro volnočasové aktivity, které mohli dělat doma z domácích surovin, soutěže, recepty a videa. Ohlas byl velký a naše nápady sdílela i spousta jiných podobně nastavených center. Poté, co nám bylo umožněno za určitých podmínek otevřít, jsme se alespoň částečně snažili vše dohnat a nabídnout dětem i rodičům relax, hry a aktivity po izolaci doma. Přejme si všichni, abychom už toto nemuseli nikdy zažívat.“

 

 * Bejbáček pořádal v průběhu prázdnin zajímavé akce pro děti. O co šlo a jaký byl zájem? Jak to hodnotili rodiče?

 „Prázdninový provoz v Bejbáčku je omezen jen na jednou týdně herničku pro volné hraní. Letos po covidové pauze byl i veliký zájem o cvičení pro maminky. Hlavní náplní jsou však už spoustu let pravidelné letní Miniškoličky Bejbáčku. Ve své podstatě jsou to takové příměstské tábory pro ta úplně nejmenší dítka, až po předškoláky. Děti jsou zde často poprvé bez rodičů, poprvé ve velkém kolektivu, poprvé na výletě bez maminky, avšak ve známém prostředí a s tetami, které často znají od narození. Přechod do školkového prostředí je pak pro ně snazší a rodiče jsou také klidnější.

Děti i rodiče se k nám rádi vrací a my si toho hodně vážíme, a tak - i když mnoho rodičů po nástupu do zaměstnání po rodičovské dovolené už nemá tolik času nás odpoledne navštěvovat, na Miniškoličky se velice těší a i pro nás je to velká zábava. I letos všechny Miniškoličky, přes různá omezení, doporučení a s neustálým otazníkem, proběhly skvěle, počasí nám přálo i výlety nám vyšly.“ 

 

 *Stojíme na prahu nového školního roku. Co všechno připravuje Bejbáček? Na co se nejen děti mohou těšit?  

 „Letošní zahájení nového školního roku je také velice v rozpacích, co bude, jak to bude, jaká budou omezení a možnosti… Avšak my pevně věříme, že vše bude dobré, a tak už jsme v plné polní. Ve čtvrtek 3. září připravujeme na zahradě Bejbáčku Zábavné sportovní odpoledne s netradičními disciplínami k zahájení školního roku 2020-21 i s opékáním párků. Bude to takové setkání rodin a dětí po prázdninách. Ukázkové lekce pro veškerá cvičení jak pro děti malé, tak i odpolední školkové, budou probíhat ve stejných rozvrzích jako loni, a zahajovat budeme v týdnu od 7. září 2020.
Také cvičení pro maminky v úterý od 18 hodin v pátek i s hlídáním dětí v 8:30 hod.
Čtenářský klubík s Vivinou budou probíhat ve stejných rozvrzích jako loni a zahajovat budeme v týdnu od 7. září.
Hudební kroužky Malí Muzikanti s Marci, Flétničky i ukulele a Angličtina s Petrou budeme zahajovat ukázkovými lekcemi 9. září a 8. září Monte klubíky se Zuzkou budeme zahajovat pro nejmenší v pátek dopoledne  v 9 hodin dílničky a v 10 hodin Monteklubík pro malé pokročilce, odpolední Monteklubík pro školkové děti bude zahájen v úterý 8. září v 17 hodin.
Tanečky pro malé holčičky se Zuzkou zahájí ukázkovou lekci ve čtvrtek 10. září v 16 hodin.
 Výtvarníček se Zuzkou zahájí ukázkovou lekci ve čtvrtek 10. září v 17 hodin. Ve středu 9. září zahajujeme také Cvičení pro těhotné. Moc se na všechny těšíme.“

Veškeré informace naleznete na webu www.bejbacek.cz nebo na stránkách fb Bejbáček Orlová. Případně na tel. čísle 603 858 512

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.9.2020

Zpět na výpis