Azylový dům HANNAH Orlová

HANNAH Orlová je jedním ze středisek Slezské diakonie a letošní rok je pro nás obzvlášť významným, protože Slezská diakonie slaví svých 30 let a zároveň i náročným, a to s ohledem na pandemii COVID 19.

Všichni jsme si mysleli, že nás tato pandemie mine, ale bohužel. Nastal čas velkého stresu a období neustálého plánování, co a jak udělat a podchytit, aby byl zajištěn provoz a fungoval pracovní tým. Nejdříve jsme s kolegyní, sociální pracovnicí, přemýšleli, jak podchytit prevenci možného rozšíření nákazy. Odhodlali jsme se tedy všichni přesunout na nějaký čas do azylového domu SÁRA Petrovice u Karviné, a tím jsme poskytli prostory ve spolupráci se sociálním odborem města Orlová pro případné občany žijící na ulici s nákazou.

Jak čas plynul, tak jsme službu poskytovali v azylovém domě v Petrovicích u Karviné a azylový dům v Orlové naštěstí nebyl nikým využíván, protože nedošlo rozšíření pandemie. Toto dvouměsíční období bylo tedy pro našeho údržbáře obdobím velkého pracovního nasazení při opravách a zkrášlování prostředí azylového domu. Při práci pomáhali i jiní zaměstnanci. Jakmile byla práce hotová a nouzový stav ukončen, proběhlo stěhování zpět.

Po čase opět nastala komplikace spojená se zvýšeným výskytem COVID 19 v oblasti Karvinska, kdy byl bohužel ztížen nástup uživatelů do služby. Byly totiž vyžadovány testy PCR pro zájemce. Vznikla tedy potřeba zjišťování informací u testování osob, respektive rodin ve finanční nouzi, ale my jsme se nevzdávali, podporovali naše zájemce, kontaktovali jejich lékaře a vysvětlovali, proč toto testování potřebujeme, a jak má být hrazeno z veřejného pojištění.

Vše jsme zvládli a azylový dům opět funguje. Preventivní opatření jsou zavedená, rodiče mohou v klidu řešit společně s naší službou své problémy a děti jsou připravené na školu či školku. Všichni věříme, že společně prožijeme nadcházející klidný podzim plný zábavy, včetně již zmíněných oslav a odpočinek v období vánočním.

Tímto bych chtěla poděkovat za pomoc a podporu v tomto nelehkém období Moravskoslezskému kraji, městu Orlová, vedení Slezské diakonie, sociálním službám v oblasti Karvinska ve Slezské diakonii, zaměstnancům azylového domu HANNAH Orlová i SÁRA Petrovice u Karviné.

Bc. Martina Wiśniowská

vedoucí středisek

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.9.2020

Zpět na výpis