SPORTOVNÍ DEN ČLENŮ SONS SE VYDAŘIL

Členové orlovské a havířovské odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) mezi sebou poměřili své síly a dovednosti v rámci Sportovního dne, který se uskutečnil v polovině srpna na zahrádce oblastní odbočky v Orlové. Připraveny byly různé disciplíny jako hod na cíl či kuželky, a samozřejmě nechyběly pochoutky z grilu, které jsou neodmyslitelnou součástí léta.

Počasí vyšlo na objednávku, a tak se mohly uskutečnit všechny plánované aktivity. „Ještě jednou bychom chtěli městu Orlová poděkovat za krásné dárečky. Našim členům se moc líbily,“ vzkázala vedoucí oblastní odbočky SONS Anna Kožinová.

SONS ČR je spolkem, který sdružuje okolo sta tisíc nevidomých a slabozrakých občanů a jejich rodinných příslušníků. Oblastní pobočka Orlová-Havířov má v současnosti 128 členů, pro které zajišťuje různé přednášky, rekondice, zájezdy, zájmové kroužky, soutěže a jiné akce.

„Poradíme v sociální oblasti, informujeme, o jaké pomůcky, dávky a příspěvky od státu si mohou nevidomí a slabozrací lidé či jejich rodinní příslušníci zažádat. Na klubových dnech je možnost procvičit si Braillovo písmo, na rekondičních pobytech naučíme základy prostorové orientace a sebeobsluhy,“ informuje Anna Kožinová.

Získané zkušenosti umožňují žít samostatně a nezávisle na pomoci jiných osob. Kroužky, veškeré sportovní akce, grilování a podobné činnosti jsou pořádané jen v orlovské klubovně a na její zahrádce. „Město Orlová nám poskytlo k těmto účelům vyhovující prostory, kde nevidomí a slabozrací, i ti, kteří přišli o zrak v pozdějším věku, mohou procvičovat dovednosti potřebné k běžnému dennímu životu,“ říká závěrem vedoucí místní organizace.


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.8.2020

Zpět na výpis