V „PRVNÍ LINII" BYLI I STRÁŽNÍCI MĚSTSKÉ POLICIE, STÁT ALE NA NĚ ZAPOMNĚL

Vážený pane místopředsedo vlády,

Vážený pane ministře,


dovoluji si Vám napsat v otázce odměn pro lidi, kteří byli v první linii. Je naprosto v pořádku, že vláda, potažmo stát odměňuje lidi, kteří byli v první linii v boji s novou nemocí COVID-19. Jsem za to moc rád a těší mě, že jsou odměňováni i lidé, které zaměstnávají kraje, města, obce, či jiní zřizovatelé. Moc Vám za to děkuji.


Dovolím si však upozornit na jednu složku pracovníků v první linii, na kterou stát zapomněl a bez této složky by zvládnutí nouzového stavu nebylo vůbec možné, nebo by to bylo znatelně těžší.
Jedná se o strážníky městských a obecních policií. Bez jejich práce by v některých městech a obcích nebylo možné zabezpečit bezpečnost za normálního stavu, natož pak za stavu nouzového.

Jsem si vědom, že městskou policii si zřizují obce a města sami, a jdou za nimi všechny náklady.

Proč však byli v minulosti nuceni zřídit tuto složku na svém území? Je to proto, že Policie ČR nedokázala zabezpečit v počtech lidí, kterými disponuje, bezpečnost a dodržování zákonů atd. na svém území. Představte si situaci, že by města začala rušit Městské policie a nechala by všechny tyto úkoly v rukou Policie ČR, co by se stalo. Městům a obcím by zůstala v rozpočtu nemalá částka, kterou by mohli využít na svůj rozvoj a investice. Následně by všechny úkoly k občanům musela zajistit Policie ČR, tak, jak jí to ukládají zákony.

 Jen pro dokreslení Město Orlová, by mělo za necelé tři roky dostatečnou částku na vybudování moderního koupaliště.

Tento dopis není o tom, že chceme zrušit Městskou policii, nechceme.  Rád bych Vás požádal, abyste nezapomínali na tyto strážníky, kteří po celou dobu nouzového stavu zabezpečovali dodržování vládních nařízení. Vlastně pracovali pro stát, než pro samotná města, a pokud by to bylo jen malinko možné za tuto práci je také odměnit přímo od vlády, tedy státu.

 Vážený pane ministře, dovoluji si Vám v příloze zaslat přepis vystoupení pana zastupitele a zároveň zástupce velitele Městské policie Orlová Mgr. Milana Páleníka.

  Přeji krásné dny

Mgr. Miroslav Chlubna

starosta města Orlová

 

Na červnovém zasedání Zastupitelstva města Orlové vystoupil zástupce velitele městské policie a současně zastupitel Mgr. Milan Páleník. S obsahem jeho vystoupení se můžete seznámit níže:

 Vážení zastupitelé, dámy a pánové,

předstupuji před Vás, abych si Vám postěžoval a také, abych se Vám svěřil s tím, co mne v této chvíli tíží. Nebudu reptat příliš dlouho, nicméně časový limit 3 minuty mi asi stačit nebude. Proto prosím o shovívavost.

Asi v polovině měsíce března letošního roku vyhlásila Vláda ČR nouzový stav pro území České republiky na dobu 30 dnů, z důvodu výskytu COVIDU 19. Nouzový stav a s ním spojená opatření byl několikrát prodlužován a trval přibližně do poloviny května, kdy se vládní opatření, tvořená zpravidla různými povinnostmi a zákazy, začala pozvolna rozvolňovat.

Těch, kterých se to však nejvíce dotklo, byli z jedné strany senioři v domech s pečovatelskou službou, zdravotnických zařízeních a dalších sociálních institucí, a z druhé strany těch, kteří dohlíželi na dodržování krizových opatření, jako zdravotní sestry, záchranáři, lékaři dále sociální pracovníci, personál v domovech pro seniory a další. Nezanedbatelnou roli v boji s Covidem zastali i hasiči, policisté, celníci  a vojsko, všichni obecně nazývání „ti z první linie".

A právě těm „v první linii" se rozhodl stát poděkovat  uvolněním finančních prostředků na jejich peněžité odměny. Pro ministerstvo vnitra uvolnila vláda částku 1,2 mild.  Korun, a to 784 mil. na odměny policistům ČR, 100 mil. hasičům, 44 mil. celníkům a 36 mil. vojákům. Celkem tedy 1,2 mild korun. Dále pan ministr zdravotnictví  Adam Vojtěch navrhl odměny pro pracovníky 14 poskytovatelů zdravotnické záchranné služby. Na tyto odměny bylo vyčleněno přes 1 miliardu korun. Tito zaměstnanci záchranné služby dostanou odměny ve výši 40 tisíc korun měsíčně, a to po dobu tří měsíců, do čehož je zahrnut měsíc březen, duben a květen. Ke mzdě si tedy za tuto dobu přijdou na dalších 120 tisíc korun. 

Na své si přijdou i zaměstnanci v sociálních službách. Vláda schválila mimořádné odměny pro pracovníky sociálních služeb. Výše odměn se přitom bude lišit podle toho, zda se v daném zařízení objevila nákaza.Zaměstnanci přímé péče v zařízeních, kde se vyskytl Covid  dostanou 40 000 korun !!! měsíčně!!! 235 korun hrubého na hodinu. Ostatní personál jako kuchařky, uklízečky, řidiči apod. dostane 20 000 korun hrubého měsíčně/115 korun hrubého na hodinu. V zařízeních, kde se Covid nevyskytl, dostanou všichni zaměstnanci stejně vysokou částku, a to 10 000 korun hrubého měsíčně/ 59 korun hrubého na hodinu.

Tyto odměny se pak vztahují na období od 13. března do 31. května 2020. Státní rozpočet by tyto příspěvky měly odhadem stát 5,2 miliardy korun a peníze by se měly dostat k zaměstnancům nejpozději do poloviny července. Odměny získané od státu,  budou zaměstnancům rozdělovat ředitelé jednotlivých zařízení.

Žádosti bylo možné posílat do 15. června a peníze získají státní, krajská, obecní, nezisková, církevní i soukromá zařízení s registrací k poskytování služeb.

 A proto bych se mohl zeptat (podobně jako pana ředitele Vesny Inženýra Macháčka) i pana ředitele MěP a starosty města pana Chlubny: „Pane starosto, požádal jste již jako ředitel Městské policie, taktéž  stát o dotaci na odměny našim strážníkům?" ... a pan starosta by mi zcela jistě odpověděl „Víš, můj milý zastupiteli a strážníku Páleníku, já bych velice rád požádal stát o dotaci na odměny našim strážníkům, vůbec nepochybuji, že jste vy strážníci  byli součástí  první linie, a že si zasloužíte poděkování stejnou formou jako ostatní složky v této první linii. Bohužel pro vládu a stát jste vy, strážníci obecních a městských policií, v tomto případě dobří, tak akorát na plnění jejich úkolů a povinností, kterými Vás zavázali usnesením vlády České republiky číslo 341 ze dne 30. března 2020, anebo k sankcionování občanů za nedodržení vládních krizových opatření. 

Ovšem na vládní děkovačku ve formě dotace na finanční odměnu, vy strážníci, zapomeňte.  Tak důležití zase pro stát asi nejste. Uvědomte si vy strážníci, že by na vás stát musel při celkovém počtu 7000 strážníků a minimální částky 10000kč na strážníka, uvolnit dalších 70 mil. A to by bylo při předpokládaném schodku rozpočtu ve výši půl biliónů (tedy 500 mild. korun) již nemyslitelné. Vždyť by ta vaše částka tvořila jářku celých 0.014 tisícin procenta. A tak tedy uznejte, že by tato suma na Vaše případné odměny, milí strážníci, mohla stát už opravdu položit."

Poděkoval bych panu starostovi za vysvětlení a uvědomil si, jací jsme pro stát my strážníci vlastně póvl.

Vážení zastupitelé. Dlužím vám vysvětlení, proč s touto záležitostí obtěžuji Vás, když drtivá většina z Vás neví, o čem je zde řeč a za tento stav ani nenese žádnou vinu.

Přiznám se, že jsem Vás a toto zasedání zastupitelstva vlastně zneužil a využil k tomu, aby se to, co jsem zde řekl, dostalo k těm lidem, kterých se to týká. Ze zasedání zastupitelstva jak víte, je pořizován videozáznam, který se umísťuje na internet a je zde větší šance, že k některým z těchto cyniků záznam pronikne a zamyslí se nad sebou.

Já osobně ovšem věřím, a hovořím ze své  30-ti leté zkušenosti v této profesi a v  tomto našem městě, že i současné vedení města s  Vaší morální podporou, vážení zastupitelé, najde způsob, jak aspoň zmírnit křivdu, která byla na našich strážnících tímto diskriminačním přístupem státu spáchána.  

A ještě si neodpustím vzkaz pro naše některé poslance.

Až zase z dlouhé chvíle pocítíte nutkavou potřebu vymyslet něco, jak pomoct strážníkům, prosím neplýtvejte zbytečně svou energii a raději nic nevymýšlejte,  ať to nedopadne jako s tím naším odchodným. Ale to je již jiné téma.

Děkuji, vážení zastupitelé, za Vaši trpělivost a věnovaný čas.

Mgr. Milan Páleník

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.8.2020

Zpět na výpis