NEJEN O LETNÍCH TÁBORECH S ŘEDITELKOU DDM JANOU ŠERTLEROVOU

NA CO SE DĚTI MOHOU TĚŠIT?

 Dům dětí a mládeže připravuje každoročně pestrý a bohatý program pro děti i v průběhu prázdninových dnů. Máme měsíc prázdnin za sebou, které plánované akce proběhly a do jaké míry je ovlivnil koronavirus," nejen na to jsme se zeptali ředitelky Domu dětí a mládeže v Orlové Mgr. Jany ŠERTLEROVÉ...

 „Dům dětí a mládeže Orlová připravil pro letošní prázdniny opět bohatou nabídku letních táborů, se spoustou novinek, jak pobytových, tak příměstských. Bohužel koronavirus ovlivnil i naši táborovou činnost. Z důvodů dodržení hygienických pokynů jsme museli zrušit tři pobytové tábory. Byl to přírodovědný tábor Angry Birds v Krásné, taneční tábor v Hotelu Kamzík Malá Morávka a tábor Freestyle Horská chata Bílá. Poslední dva pobytové tábory byly realizovány ve stejném termínu jako tábory příměstské. Nesmíme zapomenout na děti, které nejezdí na tábory a mohou tak pravidelně využívat naši zahradu, která je denně odpoledne otevřena."

 Kolika dětem jste připravili pěkné prázdniny?

„Dům dětí a mládeže, MC Bejbáček a OPSA Spirála připravila pro děti našeho města, ale i okolních obcí celkem 19 táborů a miniškoliček. Máme polovinu prázdnin za sebou, a tedy 9 táborů a miniškoliček již proběhlo s celkovým počtem 217 dětí. Tady bych chtěla poděkovat městu Orlová, jelikož 6 táborů bylo zapojeno do projektu MAP II-ORP Orlová. Rovněž naši pedagogové využili v mnoha případech i Šablony II, a tudíž program našich táborů byl velmi bohatý. Děti navštívily nejen ZOO Ostrava, Dinopark, ale také Zbrašovské aragonitové jeskyně, lázně Teplice nad Bečvou, Dětský ranč Hlučín, Lanové bludiště Opičárna na Ostravici, koupališti ve Frýdlantu nad Ostravicí, Svět techniky Ostrava, Landek Park Ostrava, Zábavní centrum Horník v Ostravě (program Laser game a Archery game), ale přijelo za dětmi i mobilní planetárium s výukovým programem Soumrak Dinosaurů, proběhlo setkání se sokolníky a jejich dravci a mnoho dalšího. Vedoucí velmi rádi využívají herní prvky a novou naučnou stezku v lesoparku, orlovský krytý bazén a  in–line plochu zimního stadiónu. Věřte, že všichni pracovníci DDM máme obrovskou radost, když nám rodiči píši: „Máte top tábory už roky" nebo „Vaše výlety jsou pro nás motivací i pro rodinné výlety". Nesmíme zapomenout ani na další stovky dětí, které tráví prázdninový čas na zahradě Klubu Spirála."

Co plánujete na druhou polovinu prázdnin?

„Ve druhé polovině prázdnin proběhne dalších 10 táborů, z toho dva pobytové, které můžeme zrealizovat. Jedná se o tábor Mladý táborník na naší turistické základně v Krásné a volejbalové soustředění v Bolaticích. Zbytek připadá na příměstské tábory a miniškoličky MC Bejbáček, kde se opět děti mohou těšit na bohatý a zajímavý program. Prozradím například návštěvu zámku Raduň, návštěvu jeskyní Moravského krasu, ale také přespání v Klubu Spirála a zažijí mnoho dalšího."

 Jak se připravujete na nový školní rok, jinými slovy – jak pestrou budete mít nabídku různých kroužků, klubů? Je něco, na co jste se speciálně zaměřili?

 „ Ano, na nový školní rok se velmi intezívně připravujeme. Nabízíme opět dětem i dospělým více jak 100 zájmových kroužků a kurzů. Samozřejmě v nabídce zůstávají taneční kroužky, o které je tradičně velký zájem. Nově otevírají tanečnice Moderní tanec. Rovněž se zaměřujeme na tradiční pohybové kroužky a sporty, které mají u nás tradici (badminton, volejbal, šachy, karate). Na oddělení sportu bude nově probíhat Kurz sebeobrany pro ženy a dívky. Nesmíme zapomenout na výtvarné aktivity, kreativní činnosti, kde se rozšíří kroužek Kuchtík i pro pokročilé. Velmi zajímavé je oddělení přírodních věd, kde bychom rádi přivítali více dětí. Proto se vedoucí snaží obohatit nabídku zvířat, připravit zajímavé činnosti. Rovněž nabídku zájmových kroužků rozšířil o kroužek rybářství, tak snad se děti přihlásí. Musím říci, že v novém školním roce se především budeme také zabývat technikou, která by mohla být pro děti velmi zajímavá. V rámci projektu ITI Ostravské aglomerace otevřeme zcela novou učebnu, především s kvalitním vybavením, kde budou probíhat kroužky LEGO robotiky, také i robotika pro pokročilejší děti, a kroužek Tiskneme v 3D. V rámci projektu Nadace OKD otevřeme dílničky pro děti MŠ a děti 1. stupně ZŠ."

 Co z toho považujete za nejzajímavější?

„Určitě vzhledem k městskému životnímu stylu dětí a také zajímavé náplni činnosti bych dětem doporučila nové kroužky techniky, a kroužky a aktivity na oddělení přírodovědy, kde se stále můžeme pochlubit více než stovkou různých druhů živočichů a troufneme si tvrdit, že je to malé ZOO uprostřed města."

 Co tady nikdy nebylo?

„Ač se snažíme, jak můžeme, prostory a finance jsou neměnné. Proto v rámci projektů obnovujeme technické kroužky a předpokládám, že 3D tiskárny nejsou ani na orlovských školách. Rovněž robotika s novým vybavením bude pro děti zcela jistě zajímavá."

 Co byste dětem popřála po zbytek prázdnin?

„Dětem bych ráda popřála, aby i v srpnu prožívaly aktivně prázdninový čas, se spoustou kamarádů, krásným počasím a hlavně bez úrazů."

(NC)


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.8.2020

Zpět na výpis