SEMAFOR A KARANTÉNNÍ OPATŘENÍ

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představil systém stupňů pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví. Jednotlivými stupni by se měli hygienici řídit při vyhlašování karanténních opatření v souvislosti s covidem-19. Stupně pohotovosti budou vyhodnocovány v rámci okresů. Na stupně pohotovosti budou navázána protiepidemiologická opatření.

Systém bude využívat barvy semaforu, přičemž zelená barva bude znamenat nejnižší, oranžová střední a červená vysoké riziko nákazy v rámci jednotlivých oblastí. Bílá bude znamenat nulové či zanedbatelné riziko.

První stupeň značí sporadický výskyt bez komunitního přenosu. Žlutá znamená počínající komunitní přenos, červená přetrvávající komunitní přenos.

„Není to exaktní, netvoříme něco pro roboty," uvedl ministr s tím, že stupně představují rámec a hlavní slovo budou mít vždy hygienici.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová doplnila, že jednotlivé stupně budou doprovázet preventivní opatření. Budou mít vliv například na kapacity odběrových míst či lůžkové péče. Návaznost bude i pro sociální služby.

Výstupem systému bude mapa ukazující epidemiologickou situaci. Ta bude publikována v týdenních cyklech. Mapa bude poprvé prezentována od příštího týdne.

Epidemiolog Rastislav Maďar doplnil, že pro zelený stupeň (1–3 na desetibodové škále) budou pro lidi platit doporučení obvyklá pro sezony respiračních chorob.

Žlutý stupeň (4–7 na desetibodové škále) značí i možná zásadnější omezení včetně zákazů a nařízení. Možné je třeba omezení hromadných akcí či omezení otevírací doby některých zařízení. Firmy by měly zvážit zavedení home officu a snažit se omezit styk zaměstnanců. Žlutý stupeň rovněž může znamenat povinnost nošení roušek.

Červený stupeň (8–10 na desetibodové škále) by znamenal pro veřejnost možné omezení cest na minimum a omezení kontaktů. Lidé by museli počítat s omezením služeb, práce úřadů, škol i dalších aktivit.

Na projektu s ministerstvem zdravotnictví spolupracuje vedle epidemiologů i Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek konstatoval, že lokální ohniska jsou v Praze, na Jihlavsku a rovněž v Moravskoslezském kraji. Plošně je podle něj situace dobrá, neboť se daří zachytávat kontakty nakažených. V Praze a okolních oblastech je nicméně podle něj namístě obezřetnost.

Pozitivní je, že 95 procent nakažených má mírné nebo žádné příznaky. Počet hospitalizovaných je pod čtyřmi procenty z potvrzených případů. Neroste podle něj ani mortalita. Dušek nevylučuje možnost slábnutí viru.

Odborníci auditovali počty hospitalizovaných. Momentálně jde podle Duška zhruba o 90 osob, dalších zhruba pět desítek tvoří pacienti, kteří jsou dlouhodobě hospitalizováni, nicméně z koronaviru se již vyléčili. Podobně byly auditovány i počty aktuálně nemocných.

Ministr Vojtěch rovněž oznámil, že páteřní síť laboratoří na testování covid-19 v nemocnicích přímo řízených ministerstvem, by měla být schopna otestovat až 15 000 vzorků denně. Nyní jsou její kapacity zhruba 4000 vzorků.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.7.2020

Zpět na výpis