NESTAČÍM SE DIVIT!

Ještě v úterý nás na společném setkání starostů s hejtmanem přesvědčovala ředitelka krajské hygieny Pavla Svrčinová, že je šíření koronaviru na Karvinsku pod kontrolou a rozhodně to nepůsobilo dojmem, že by se to mohlo vymknout kontrole. Můj dotaz tehdy zněl, zda bude nějaká metodika vyhodnocování nakažených a jejich trasování.Dostal jsem zamítavou odpověď. Ted už asi vím proč.Uplynulo několik dnů, které nenaznačovaly žádnou změnu a krajská hygiena přijala rychlé a plošné opatření pro celý Moravskoslezský kraj. Najednou je vše jinak.


Chápu, že koronavirus pořádně neznáme, chápu i to, že se jeho šíření mohlo z nejrůznějších důvodů vymknout kontrole. Nechápu ale tu rychlost, s jakou byla ta opatření přijata a není mi už vůbec jasné, že mezitím nepřišlo žádné avízo pro obce a kraj. Vyvolává to nejrůznější otázky, na které nám chybí odpovědi. 
Za poslední perličku považuji stanovisko ministra zdravotnictví Vojtěcha, který ze všeho obviňuje ředitelku krajské hygieny Svrčinovou a dokonce ji vyzývá k odstoupení z funkce. Ředitelka se obhajuje, že celou záležitost s ministrem konzultovala a ten řekl, že má přijmout rychlé opatření. Učinila tak, ale ministr dává od všeho ruce pryč. Že by chyba v jejich vzájemné komunikaci?


Je úplně jedno, kdo za to teď může, protože se chyba stala už na samotném počátku, kdy se „rozjel“ Darkov a začaly první problémy. Nestíhalo se trasování, testování, lidé nedostávali informace atd. Už tehdy měl ministr přijmout ta správná opatření a krajskou hygienu posílit.  

Miroslav Koláček, místostarosta


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.7.2020

Zpět na výpis