NOVINKY V TAXISLUŽBĚ

Od 1. července 2020 došlo v zákoně č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě k novelizaci, která vyšla ve sbírce zákonů pod č. 115/2020 Sb. Tato novelizace se týká mimo jiné i provozování taxislužby.

Do 1. ledna 2021 si každý dopravce musí na dopravním úřadu pro svá současná vozidla taxislužby opatřit tzv. evidenční nálepku vozidla taxislužby. To znamená, že si každý dopravce musí s předstihem o tuto nálepku požádat. Nově evidovaná vozidla po 1.7.2020 budou opatřena novou nálepkou již automaticky. Nálepka se nesnímá ani při soukromém provozu.  Správní poplatek je 500 Kč a na nálepku bude dopravním úřadem vyplněno IČO a RZ vozidla. Nálepku je dopravce povinen umístit zevnitř na pravý dolní okraj čelního skla vozidla. Nálepka se vydává pouze ke konkrétnímu vozidlu. Pokud dopravce současně eviduje více vozidel, nesmí je měnit.  Je zrušena povinnost mít ve vozidle aktuální výpis z evidence vozidel.

Další novinkou je skutečnost, že pokud má dopravce u dopravního úřadu evidováno vozidlo, které má evidováno jako nepodnikající fyzická osoba, musí tento nedostatek napravit. To znamená, že dopravce musí být i provozovatelem vozidla, nestačí být pouze vlastníkem a vozidlo musí být zapsáno na dopravce tedy na podnikatele tzv. na IČO.

Z uvedeného vyplývá, že stávající evidovaná vozidla mohou být používána bez nálepky do 1. ledna 2021, do té doby si musí dopravce na dopravním úřadě nálepku opatřit. Vozidlo, které nebude splňovat předpoklady pro evidenci, dopravní úřad vyřadí z moci úřední z evidence vozidel taxislužby.   

Dále lze poukázat na skutečnost, že byla zrušena povinnost dopravce mít paměťovou jednotku v taxametru a dále byla zrušena povinnost vést záznam o provozu vozidla na paměťové jednotce taxametru i ručně vedený záznam u vozidel bez taxametru.

Dopravce je ale povinen archivovat 3 roky z klasické přepravy- záznamy o přepravě, v rámci smluvní taxislužby smlouvy o přepravě a z přeprav objednaných elektronicky potvrzení o přepravě.

Střešní svítilna je povinná u klasické taxislužby. Naopak zakázána je pro vozidla bez taxametru a při soukromém provozu a při výkonu jiné činnosti než provozování taxislužby.

Rovněž bylo zrušeno zmocnění obcí ke zkouškám řidičů taxislužby.

Zde bychom ještě chtěli upozornit na skutečnost, že každý držitel oprávnění řidiče taxislužby, který se rozhodl, že již nechce být řidičem taxislužby a takto evidován, může požádat o odnětí oprávnění na žádost.  Jinak stále platí povinnost odevzdat oprávnění řidiče taxislužby, po ukončení doby jeho platnosti.

Dle dopravního úřadu se jedná o informace k nejdůležitějším změnám, ke kterým danou novelizací došlo a zároveň se samozřejmě nejedná o všechny změny a je na každém dopravci, aby se s těmito změnami řádně seznámil.     

Odbor dopravy


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.7.2020

Zpět na výpis