PODPOŘÍTE TŘÍLETOU AMÁLKU?

Tříletá Amálka RUČKAYOVÁ se narodila předčasně, ve 26. týdnu těhotenství. Vážila 800 gramů a měřila 33 cm. Po porodu bohužel dostala tři těžké infekce za sebou, kdy u druhé vznikly cysty v hlavičce. Po dobu 2,5 měsíců byla v inkubátoru. Ve třech měsících lékaři zjistili, že se oči (sítnice) špatně vyvíjejí a Amálka musela podstoupit laserovou operaci očí, po které přišla o periferní vidění.

„Po čtyřech měsících jsem nastoupila k Amálce do nemocnice na zaučení, abychom si ji mohli vzít domů. Bohužel, před propuštěním šla na kontrolu hlavičky, kde bylo opět zjištěno zhoršení cyst a musela podstoupit „V3-stomii". Teprve poté jsme si ji mohli vzít konečně domů. Naše radost ale netrvala dlouho. Po měsíci od propuštění jsme byli opět na kontrole hlavičky, kdy lékaři zjistili velké zhoršení, a Amálka musela podstoupit další operaci, kdy jí byl zaveden tzv. „shunt". Amálka má komunikující hydrocefalus, DMO, opožděný vývoj řeči a chůze a hemiparézu levostranných končetin. Kvůli špatnému vývoji očí nosí brýle, kde má velký rozdíl dioptrií mezi pravým a levým očičkem. V roce 2018 podstoupila další operaci, kdy regulátor „shuntu" nefungoval a musel být vyměněn," vysvětluje maminka Amálky.

Tím ale trápení malého děvčátka neskončilo. Vloni dostala Amálka vysoké horečky, které způsobily febrilní křeče. Byla akutně převezena do Fakultní nemocnice Ostrava na JIP, kde zjistili shuntovou meningitidu. Musela podstoupit další operaci, při které jí byl vyňat původní shunt. Měsíc byla na zevní komorové drenáži. Po měsíci byla možná operace, kde byl shunt opět zaveden. Od té doby to vypadá, že shunt funguje správně.

„K naší velké radosti začala Amálka dělat velké pokroky. Rehabilituje v lázních Klimkovice. Jako milující rodiče dále s ní navštěvujeme i rehabilitace v Arcádě. Ve svých 36 měsících naše dcera stále bez pomoci nelozí a nechodí. Jinak je to velký smíšek a bojovnice. Jsme na ni moc hrdí," svěřila se maminka a dodává: „Snažíme se pro Amálku udělat maximum, ale všechno je to finančně náročné, jen deset rehabilitací nás stojí 22.600 tisíc Kč".

Amálka potřebuje finančně náročnou rehabilitaci. Proto se touto cestou obracíme na všechny lidi s dobrým srdcem. Za jakoukoliv pomoc předem děkujeme.

Číslo účtu: 2901389219/2010

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.7.2020

Zpět na výpis