PROHLÁŠENÍ STAROSTŮ SMOOK K SITUACI NA KARVINSKU

Starostové Svazku měst a obcí okresu Karviná (dále SMOOK) přijali v úterý 7. července 2020 stanovisko ve věci šíření nákazy COVID-19 na Karvinsku. Současná epidemiologická situace v okrese Karviná je podle starostů SMOOK velmi vážná a negativně ovlivňuje životy obyvatel tohoto regionu, protože zhoršuje jeho mediální obraz, prohlubuje strukturální problémy v regionu a do budoucna negativně ovlivní jeho ekonomickou situaci.

Dle názoru SMOOK je současný špatný stav zapříčiněn zejména rozporuplným přístupem odpovědných orgánů, tedy především české vlády, ministerstva zdravotnictví a krajské hygienické stanice, k řešení situace na dolech společnosti OKD, který přetrvává do dnešních dnů. Mimo jiné považuje SMOOK za nepřijatelnou nedostatečnou informovanost měst a obcí ohledně aktuálního vývoje počtu nemocných a způsobu jejich vykazování. Je trestuhodné, pokud testovaní občané nejsou schopni zjistit výsledek svého testu i několik dnů.

SMOOK žádá vládu, aby se začala urychleně zabývat současnou situací na Karvinsku a přijala taková opatření, především ve vztahu k fungování chytré karantény a tedy i dostatečných kapacit hygieny a míst pro testování, aby bylo možné co nejrychlejší vytrasování pozitivních jedinců a zamezilo se tak dalšímu nekontrolovanému šíření nemoci.

Celé prohlášení starostů SMOOK naleznete v příloze.



Připojené dokumenty:

Stanovisko SMOOK k situaci na Karvinsku PDF [430.2KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 7.7.2020

Zpět na výpis