Něco se vám ve městě líbí, nebo naopak nelíbí? Ukažte nám kde.

Vážení spoluobčané,

rádi bychom vás ve spolupráci s řešitelským týmem Fakulty životního prostředí ČZU, který řeší výzkumný projekt TAČR Územní management smršťování měst, oslovili s prosbou o pomoc.

V posledních několika desetiletích se v České republice začala objevovat města, která se potýkají s poklesem počtu obyvatel – „smršťují“ se.  Často se jedná o města, která ještě nedávno intenzivně rostla, ale pak přišla o svou průmyslovou základnu a pracovní příležitosti z důvodů, které nemohou plně ovlivnit.

České územní plánování je dlouhodobě zaměřeno na problémy rostoucích měst a jejich zázemí. Města, která své obyvatele naopak ztrácejí, jsou pro něj poměrně novou výzvou, protože jejich problémy jsou často zcela opačné než u rostoucích měst a nástroje, které fungují v rostoucích městech, zde často nemusí fungovat. Projekt Územní management smršťování měst je proto zaměřen právě na hledání cest, jak pomocí plánování lépe reagovat na výzvy související zejména se ztrátou obyvatel a přispět k tomu, aby byla tato města dobrým místem pro život svých obyvatel. K tomu se zabývá třemi konkrétními městy, včetně Orlové.

Budeme velmi rádi, když prostřednictvím webového mapového serveru, který najdete na stránkách https://planovani.fzp.czu.cz , dáte vědět, co je pro vás v Orlové důležité, do považujete za cenné a má se to zachovat, a nebo co naopak považujete za problém, který je třeba řešit. Výsledky pomohou nejen při řešení výzkumného projektu, ale budou k dispozici také městu, které je bude moci využít v rámci územního plánování.

Předem děkujeme za Vaši pomoc.

Tomáš Peltán, za Fakultu životního prostředí České zemědělské univerzity

Aleš Grúber, za MěÚ Orlová, odbor výstavby a životního prostředí


Datum zveřejnění/aktualizace: 29.6.2020

Zpět na výpis