STOLETÁ JUBILANTKA MARIE KONKOLOVÁ SE TĚŠÍ DOBRÉ NÁLADĚ

„RECEPT NA DLOUHOVĚKOST? PANBÍČEK MĚ JEŠTĚ NECHCE!"

 Sté narozeniny oslavila obyvatelka Domova Vesna paní Marie Konkolová. Narodila se 7. června 1920 v Polsku, chvíli žila v Dolní Lutyni, a když se provdala, stala se občankou Doubravy, kde prožila téměř 70 let.

Oslavy významného životního jubilea sice ovlivňuje  koronavirová epidemie, ale její blízcí a vedení obce Doubrava a města Orlová, jí zaslali alespoň blahopřání a věřili, že se s ní osobně setkají.

V závěru minulého týdne zavítalo celé vedení města Orlové i sousední Doubravy do Vesny, aby osobně pogratulovali neuvěřitelné vitální paní Konkolové. 

Sté narozeniny naše jubilantka oslavila v plné duševní svěžesti. Nohy jí sice moc neslouží, ale s pomocí invalidního vozíku se dostane tam, kam potřebuje. V Domově Vesna, kde žije prvním rokem, je spokojená. Je velmi společenská, má ráda usměvavé a vtipné lidi, necítí se sama, neboť ve Vesně našla několik přátel a usměvavý personál. Je třeba podotknout, že za ní často přicházejí rodinní příslušníci – dcery, vnoučata a pravnoučata. V období pandemie se s rodinou spojila prostřednictvím mobilu a pravidelně si se všemi povídala.  

„Z vyprávění paní starostky Murycové vím, že paní Marie Konkolová do svých 99 let byla občankou obce Doubrava, žila sama ve svém domečku a s pomocí rodiny vše bravurně zvládala. Když slavila „dvě devítky", paní starostku přivítala sama, s úsměvem ve svém bydlišti. Přestože její pohyb byl již tehdy omezený, dokázala ji přijmout. Na šňůrce přivázaný klíč jí z okna hodila za branku, aby si mohla pro vstup do domku odemknout vrátka i dveře a pak, když odcházela, jí zase klíč na dlouhé šňůrce dala, aby vše zamkla.  Klíč přivázaný na šňůrce k sobě přes okno přitáhla.  Je obdivuhodný životní elán a optimismus ženy, která se dožila tak úctyhodného věku a přes velmi složité životní situace neztratila pozitivní pohled na svět," prozradila nám orlovská místostarostka Naděžda Kubalová.

Paní Konkolová se vyučila švadlenou, ráda šila, milovala ruční práce – pletení i háčkování. Vychovala 3 dcery, těší se ze 7 vnoučat, 10 pravnoučat a 3 prapravnoučat.   I dnes s láskou vzpomíná na život v Doubravě ve finském domku, na lidi se kterými přicházela denně do styku. Ráda by se tam vrátila, tam byla doma a doubravské prostředí milovala. Bohužel, ví, že pro neduhy, které jí dnes trápí, své přání nemůže zrealizovat.

Na otázku, zda by nám mohla prozradit svůj recept na dlouhověkost, se usmála a pronesla: „Víte, můj život byl samá robota, vždycky jsem měla hodně práce. Měli jsme krávy, dobytek, bylo třeba se o všechno postarat. Dneska už jenom luštím křížovky a sleduju život kolem sebe. A recept? No, nejspíš mě tam pánbíček ještě nechce!"

„Vážená paní Konkolová, dovolte, abychom Vám za vedení města Orlová popřáli hodně  zdraví, lásky a spokojenosti, radosti a pohody," pogratulovala  prostřednictvím Orlovských novin stoleté oslavenkyni místostarostka Naděžda Kubalová.  Starostka Dagmar Murycová k tomu za Doubravu dodala: „Lidé v obci na paní Konkolovou moc myslí a často se na ni dotazují. Myslím, že jménem všech jí mohu popřát hlavně hodně zdraví, síly a energie."

Ke gratulantům se přidává i naše redakce Orlovských novin.

(NC)


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.6.2020

Zpět na výpis