Naučná stezka bude už brzy sloužit dětem

Ve středu 24. června začnou v lesoparku práce na zhotovení naučné stezky pro děti. Jde o vítězný projekt financovaný z participativního rozpočtu pro rok 2019, jehož navrhovatelkou byla Ing. Helena Ulbrichová. Naučná stezka přiblíží dětem zábavnou a interaktivní formou život v lese.

Předmětem prací je dodávka a montáž 12 informačních panelů zaměřených na faunu a floru na území lesoparku „Z jednotlivých informačních panelů se děti dozví, jaké rostliny, houby a dřeviny v lese rostou, jací ptáci, savci či představitelé hmyzí říše u nás žijí, a co je to vlastně ten potravní řetězec,“ uvedla ve svém návrhu Ing. Ulbrichová.

Naučná stezka bude věkově určena zejména pro předškoláky a děti mladšího školního věku, jistě však zaujme i starší děti a dospělé. Obsah a skladba panelů bude kombinovat obrazové, textové, hmatové a čistě zábavné prvky.

K nejoblíbenějších interaktivních panelům patří ty s otočnými deskami, kdy na jedné straně je malovaný obrázek zvířete či stromu a na straně druhé je popis. Takové panely budou na stezce celkem čtyři. Z dalších prvků lze uvést například motanici, na které se k sobě přiřazují příslušné dvojice pomocí provázků, potravní labyrint, dřevěná zvířátka poschovávaná po lese a panel s odklápěcími destičkami, pod kterými se skrývá obrázek nebo kratší text.

„Zástupcem vyloženě herních interaktivních prvků je panel s pexesem. Dalším osvědčeným interaktivním prvkem je panel, na kterém si mohou děti i dospělí otestovat délku svého doskoku a porovnat ji s různými zvířátky. A chybět nebude ani fotostěna, která je v době chytrých telefonů velmi oblíbeným prvkem především u dětí školního věku,“ popsal panely zhotovitel zakázky Mgr. Adam Kout.

Termín dokončení naučné stezky je stanoven na 30. června. Celkové investiční náklady činí bezmála 200 tisíc korun.


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.6.2020

Zpět na výpis