ZELENĚ NENÍ NIKDY DOST - ANEB STROMY - A S NIMI SPOJENÁ ZODPOVĚDNOST ČLOVĚKA

 

Žijeme ve městě, které v současné době čítá více než 29 tisíc obyvatel. Téměř všichni si vážíme zeleně, především stromů, které svými funkcemi zlepšují kvalitu ovzduší a zpříjemňují život lidí ve městě. Těch, kteří by před stromy upřednostnili parkovací místa, těch je minimum. Stromům děkujeme za to, že nebydlíme v neobyvatelném betonovém městě.

Je zapotřebí si uvědomit, že pokud lidé stromy vysadili, nesou za ně zodpovědnost. Zdravotní stav stromů se musí pečlivě sledovat. Stromy je třeba ošetřovat především z důvodu bezpečnosti. Bohužel, i krásné staré stromy se musí z důvodu bezpečnosti a špatného zdravotního stavu pokácet. Když na někoho spadne větev z dřeviny rostoucí mimo les, je za případnou újmu zodpovědný vlastník dřeviny, přičemž platí, že majitelem dřeviny je majitel pozemku, na kterém dřevina roste. Ošetřování stromu je povinností vlastníka pozemku. Tento člověk nese odpovědnost za případnou škodu, ať na majetku či zdraví případných kolemjdoucích.

Zásadně jinak je však tomu v lesích, ať už v městských nebo soukromých. Pokud se pohybujeme v lese či v lesoparku, výše popsané situace se občana netýkají, neboť zde každý vstupuje s vědomím pohybu na vlastní nebezpečí. Staré a suché stromy jsou odpradávna součástí přírody a tvoří neodmyslitelnou součást životního prostředí. Výjimka platí pro povinnou likvidaci stromů, kdy v lese dochází ke kalamitě, např. z důvodu napadení stromů škůdcem. Stromy tvoří neodmyslitelnou součást životního prostředí člověka a bez jejich existence se neobejdeme. Měli bychom všichni přírodu chránit, když pokácíme strom, měli bychom ho nahradit jinou dřevinou.

Vyzýváme vlastníky stromů, ale také orlovské občany, aby si všímali stromů a v případě jakýchkoliv pochybností o jejich zdraví, aby se obraceli o rady, či pomoc na odbor životního prostředí nebo majetkový odbor Městského úřadu v Orlové. Oba odbory budou nápomocny občanům v řešení problémů s dřevinami.

Město Orlová věnuje zeleni maximální pozornost. V závěru loňského roku proběhla anketa, jejímž prostřednictvím byl zjišťován zájem Orlováků o zapojení se jednotlivců do výsadby stromů v rámci veřejné zeleně. Přihlásilo se 151 občanů a prvních 20 bude mít možnost svůj strom si vysadit. Odbor rozvoje a investic vypracovává projekt, pomocí kterého získáme stromy bezplatně. Výsadba bude probíhat na podzim a bude osázena plocha kolem chodníku, který vede údolím mezi ulicemi Kpt. Jaroše a Osvobození do letního kina. 

Bc. Naděžda Kubalová, místostarostka


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.6.2020

Zpět na výpis