Revize katastru nemovitostí se naplno rozběhne v červenci

Katastrální úřad pro Moravskoslezský kraj, Katastrální pracoviště Karviná (dále jen katastrální úřad) informuje vlastníky nemovitostí, že od července 2020 přibližně do září 2021 bude v katastrálním území Horní Lutyně probíhat revize údajů katastru nemovitostí. Již v průběhu letních prázdnin budou zástupci katastrálního úřadu při pochůzkách v terénu zjišťovat skutečný stav nemovitostí, který porovnají se stavem evidovaným v katastru, a následně s vlastníky nemovitostí projednají zjištěné nesoulady, včetně způsobu jejich nápravy.

Katastr nemovitostí je podle katastrálního zákona zdrojem informací, které slouží vedle ochrany práv k nemovitostem i k celé řadě dalších účelů. Z těchto důvodů je nezbytné, aby údaje katastru co nejvíce odpovídaly skutečnému stavu v terénu.

Někteří vlastníci nevědí, že jim zákon ukládá povinnost hlásit katastrálnímu úřadu změny údajů týkající se jejich nemovitostí. V řadě případů navíc k neohlášení změny mohlo dojít za předchozích vlastníků. „S cílem nápravy tohoto stavu provádí katastrální úřad revizi katastru,“ upřesňuje ředitelka Katastrálního pracoviště Karviná Ing. Hana Pijáková.

Revize bude probíhat v součinnosti s městem, popř. orgány veřejné moci, a za účasti přizvaných vlastníků nemovitostí. Činnosti katastrálního úřadu při revizi jsou upraveny v § 43 katastrální vyhlášky.

Předmětem revize jsou zejména zápisy staveb, druhů pozemků a způsobů využití pozemků a typů staveb a způsobů využití staveb. Dále se reviduje průběh hranic pozemků a oprávněnost evidence sousedících parcel stejného vlastníka.

Neúčast vlastníka není na překážku provedení revize. Obecně je ale v zájmu vlastníka se v případě přizvání revize účastnit, protože to může dopomoct k okamžitému vysvětlení a tím i k rychlejšímu vyřešení zjištěných nesouladů. Vlastník tím může předejít celé řadě komplikací, které souvisejí s nedodržením daňových, stavebních, katastrálních a dalších předpisů. Nejsou-li zjištěny žádné nesoulady, nemusí vlastníci revizi katastru ani zaznamenat, což je ideální situace.

„Revize probíhá tak, že zástupci katastrálního úřadu nejprve zjišťují skutečný stav porovnáním katastrální mapy s ortofotomapou a následnou pochůzkou v terénu. Skutečný stav potom, porovnají s evidovanými údaji. Následně projednávají s dalšími příslušnými orgány možné způsoby odstranění zjištěných nesouladů. To z toho důvodu, aby nebyl vlastník při získávání potřebných listin zatěžován víc, než je skutečně nutné. Poté se zástupci katastrálního úřadu snaží vlastníky osobně seznámit se zjištěnými nesoulady a projednat s nimi způsob nápravy,“ vysvětluje Ing. Pijáková.

V případě, že se vlastníky zastihnout nepodaří, je do jejich poštovní schránky zpravidla vložena pozvánka s návrhem místa a času projednání nesouladu, popř. je možné sjednat si prostřednictvím kontaktů v pozvánce jiný termín a místo projednání. Není-li vlastník přítomen projednání, ani si nedomluví jiný termín, nebo se jedná o vlastníka s pobytem mimo revidované území, vyzve ho katastrální úřad k projednání písemnou pozvánkou zaslanou na adresu trvalého bydliště.

V důsledku revize může dojít ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně z nemovitostí. Vlastník je v takovém případě povinen za nemovitosti, u nichž došlo ke změnám těchto rozhodných okolností, podat úplné nebo dílčí daňové přiznání na rok následující po roce, ve kterém tyto změny nastaly.



Připojené dokumenty:

Informační letáček o revizi katastru nemovitostí PDF [587.1KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 16.6.2020

Zpět na výpis