Okénko sociálních služeb

Sociální služby města Orlová, příspěvková organizace, poskytují po celou dobu nepříznivého epidemiologického stavu sociální služby občanům našeho města. Některé služby jsme byli nuceni z důvodu vysokého rizika nákazy bohužel uzavřít (Denní stacionář, Odlehčovací služba), u dalších služeb bylo nutné přijmout patřičná opatření a služby poskytovat v omezeném režimu.

Ti, kteří byli a jsou neustále v terénu a každodenně poskytují služby přímo v domácnostech, jsou zaměstnanci Pečovatelské služby. Denně pomáhají našim klientům při zabezpečování jejich základních potřeb (úklid, nákup, dovoz stravy, zajištění hygieny, donáška léků, apod.). I tuto službu jsme byli nuceni poskytovat v omezeném režimu, ale po dohodě s rodinami a blízkými se i tato situace dala zvládnout.

Nyní se začíná vše pomalu rozvolňovat, navracíme se k „běžnému“ způsobu života. Začínáme služby poskytovat dle platných smluv a nastavených individuálních plánů. Stále ale musíme být nejen my, ale také občané v domácnostech velice opatrní a dbát na dodržování přísných hygienických pravidel. 

Po celou dobu je poskytována také naše pobytová služba Chráněné bydlení, která fungovala v režimu četných opatření, jelikož naši cílovou skupinu tvoří převážně osoby s duševním onemocněním a senioři.

Denní stacionář je již otevřen, ale pouze pro osoby mladší. Senioři jej budou moci opět využívat až od 22. 6. 2020.

Odlehčovací služba – služba byla uzavřena a v současné době je již možné i tuto začít po dohodě využívat.

Terénní programy – tato služba byla poskytována ve velice omezeném režimu, a to bezkontaktně. V terénu naši zaměstnanci vypomáhali také s osvětou u osob bez přístřeší a zabývali se kontrolou míst s možným výskytem použitého injekčního materiálu, a tento odborně likvidovali.

Nyní je již možné služby využívat v plném rozsahu, s výjimkou výměnného programu pro osoby závislé na nealkoholových drogách. Ten bude ještě do konce června poskytován pouze ve výměnném okénku. Od 1. 7. 2020 opět terénní formou.

Všechny služby jsou poskytovány nadále za přísného dodržování všech hygienických pravidel a začínají se opět otevírat Vám, občanům našeho města. V případě potřeby nás kontaktujte.

Zároveň bych touto cestou ráda poděkovala rodinným příslušníkům a přátelům našich klientů, kteří nám svým vstřícným přístupem vypomáhali a na přechodnou dobu převzali část našich činností. Velký dík však také patří našim zaměstnancům, kteří ke své práci dosud přistupovali velice zodpovědně a profesně, striktně dodržovali vydaná opatření a díky nímž jsme to „zatím“ vše zvládali a pevně věřím, že zvládat i nadále budeme.

Vám všem přeji především pevné zdraví, a ačkoli to bude ode mě znít trochu zvláštně, tak abyste naše služby potřebovali co nejméně.

 

Mgr. Jarmila Berná, MBA
ředitelka SSMO, p. o.


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.6.2020

Zpět na výpis