MĚSTO KAŽDOROČNĚ PODPORUJE SPORTOVNÍ KLUBY A SPOLKY

Orlovští zastupitelé na svém květnovém zasedání schválili neinvestiční dotace na podporu celoroční činnosti sportovních klubů a spolků na území města. Ačkoliv město tentokrát rozdělilo částku ve výši 710 tisíc Kč a 300 tisíc ponechalo jako rezervu variabilního fondu pro sport na případné individuální žádosti, zdaleka nemohlo adekvátně uspokojit všechny žadatele. Už jen při pouhém součtu jejich požadavků se částka vyšplhala na 1,84 mil. Kč. 

„Žádosti z jednotlivých spolků a klubů samozřejmě převyšují možnosti města, ale v této oblasti nikdy nebude dostatek financí. Velmi si vážíme všech, kteří se v této oblasti angažují. Je daleko lepší, když nám zejména děti a mládež sportují a dělají něco smysluplného, než kdyby trávili volný čas flákáním v ulicích, užíváním drog nebo trestnou činností,“ uvedl místostarosta Miroslav Koláček.

Tentokrát mohou mít radost z dotace na činnost basketbalisté, kteří dostanou 100 tisíc Kč, cyklistický klub Orlík 80 tisíc, plavci získali na svou činnost 40 tisíc, krasobruslaři 60 tisíc, Sportovní klub Slezan Orlová 80 tisíc a taneční klub KMIT obdrží částku ve výši 160 tisíc Kč.

Navíc orlovští radní podpořili celou řadu dalších sportovních klubů. Enduro-Motocross team Orlová byl podpořen částkou ve výši 35 tisíc Kč, místní horolezci 30 tisíci, Jezdecký klub stáje NANKA Orlová dostal 45 tisíc Kč, TJ Sokol Orlová-Poruba 15 tisíc, Třetí oddíl petanque 15 tisíc, Tělovýchovná jednota Slovan Orlová 5 tisíc Kč a X-TRAIL ORLOVÁ částku ve výši 20 tisíc Kč.

Dále město podpořilo pořádání sportovních akcí částkou 88 600 Kč. Nelze opomenout ani již dříve schválenou podporu sportovních klubů mimo dotační programy. HC ORLOVÁ 1,28 mil. Kč, FK Slavia Orlová 700 tisíc Kč, Tenisový klub Orlová 400 tisíc Kč, TTC SIKO Orlová 250 tisíc Kč a Tělovýchovná jednota Orlová-Lutyně 250 tisíc Kč. Podpora pořádání Mezinárodního mistrovství ČR juniorů v badmintonu je ve výši 120 tisíc Kč

Město se snaží orlovským sportovcům vyjít vstříc v celé řadě oblastí. Nejinak je tomu v případě sportovní činnosti, kde je nezbytná sportovní hala. Proto jim pravidelně platí i tréninkové hodiny v celkové částce 455 tisíc Kč.

„Rozhodujícími faktory v přidělování dotací bývá nejen dodržení formálních náležitostí žádosti, ale i nákladovost sportovního odvětví žadatele, množství aktivních členů, kvalita práce s dětmi a mládeží a rozvoj mládežnického sportu ve městě, přehlednost rozpočtu, přiměřenost výše rozpočtu s ohledem na členskou základnu a procentuální podíl požadované dotace k celkovým nákladům. Komise pro sport věnovala mimo jiné pozornost i sportovní výkonnosti a reprezentaci města, zhodnocení úspěchů a výsledků, kvalitě sportovní činnosti, přínosu pro město a aktivní spolupráci při akcích pořádaných městem,“ upřesnil Tomáš Siekiera z odboru městských financí a školství.

(NC)


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.5.2020

Zpět na výpis