SLOVO STAROSTY

Vážení spoluobčané, jsme na konci nouzového stavu a postupně nám budou končit i opatření přijatá k omezení šíření zákeřného viru Covid-19.
Můžeme malinko bilancovat a zamyslet se - co dál? Město Orlová ustálo vládní opatření na jedničku. Byla to hlavně zásluha našich občanů, dokázali si pomáhat, šít roušky, atd. Svým jednáním dokázali zabezpečit to, co nám vláda slíbila, měla zajistit, ale nezajistila.
Ukázalo se jako klíčové - rozhodnutí o přesunu lůžkové části nemocnice. Pro Orlováky to znamenalo další omezení, vyplývající z rozhodnutí kraje. Ve všech nemocnicích se testovalo na nemoc Covid-19, jen v Orlové ne. Hejtman vydal na základě rozhodnutí vlády opatření o otevření škol a školek pro pracovníky v první linii. Otevřely se ve všech městech, kde má kraj nemocnice, plus v Ostravě. Opět se nějak zapomnělo na Orlovou. Museli jsme si to vyřešit sami.


Jinak musím kraj a krajské vedení za práci pochválit. Jejich kroky měly smysl, logiku a problémy řešili rázně a dobře. Rád bych ještě jednou poděkoval Orlovákům za to, co dokázali.
Co nás čeká? Situace se těžko předvídá. Očekává se pokles městských financí. Na tuto situaci se již chystáme. Rozpočet města byl připraven s nižším příjmem, než byla predikce ministerstva financí. Jen díky tomu má město možnou úsporu kolem 50 milionů korun.
Nechceme zastavit klíčové investiční akce, například náměstí, zateplení škol a školek. Chystáme i nové investiční projekty, a to včetně koupaliště. Je to v návaznosti na příslib vlády, že vyhlásí speciální dotační programy na investiční akce v obcích a městech. Chce tím podpořit ekonomiku státu, ale i očekávaný výpadek v městských rozpočtech.


Menší investiční projekty rozložíme do více let. Realizovat se budou, ale v delším časovém horizontu. Zde se bavíme o rekonstrukcích cest, chodníků atd.
Již z minulého volebního období máme zajištěný úvěr ve výši 100 milionů, který se dosud nečerpal. Nemalé úspory nám vznikly i nekonáním různých sportovních, kulturních a společenských akcí.
Příjem města může podpořit i prodej nemovitého majetku, který město dlouhodobě má a nevyužívá jej, nebo nemá pro něj využití, a jen zatěžuje městskou pokladnu. Bavíme se zde o ZŠ Polní, pozemcích v Orlové-Porubě, na ulicích Záchranářů, U Haldy (rodinné domy), u Horníka (komerční a podnikatelské prostory), o budově bývalé spořitelny v Orlové-Městě.


Situace se bude po všech směrech vyvíjet, a uvidíme, co se bude dít. Nelze se připravit na všechny eventuality, které mohou nastat, přesto máme některé kroky nachystány a podle dané situace je budeme realizovat.
Přeji Vám všem pevné a ničím nerušené zdraví.
Mgr. Miroslav Chlubna, starosta Orlové


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.5.2020

Zpět na výpis