„Městský" veterinář proočkoval na 250 psíků

V pondělí 11. května proběhlo hromadné očkování psů proti vzteklině. Tuto službu nabízí město Orlová chovatelům řadu let a zájem o ni stále je. Letos tuto možnost využilo přibližně 250 pejskařů, což je sice nižší počet než loni, ale rozhodně ne zanedbatelný. Pohled do městské evidence totiž odhalí, že za jediný den byla proočkována bezmála desetina hlášených psů.

 

Letošní počet je navíc ovlivněn i koronavirovou krizí. Do poslední chvíle se totiž nevědělo, zda bude vůbec možné hromadné očkování uspořádat. Chovatelé tak dostali informaci o jeho konání teprve týden před dohodnutým datem.

 

„Očkování proběhlo v klidu i v této složité době. Chovatelé zodpovědně přicházeli s rouškami a dodržovali mezi sebou potřebné rozestupy. Kdo šel se psem k prvnímu očkování proti vzteklině, mohl nechat psa také na místě označit mikročipem. Majitelé psů si také mohli zakoupit tablety k odčervení psa nebo se s veterinárním lékařem MVDr. Marianem Koniecznym poradit. Byly i případy, kdy chovatel ztratil očkovací průkaz psa s číslem jeho čipu, a tak bylo nutné přečíst číslo čipu čtečkou a zapsat ho do nového průkazu,“ sdělila k průběhu akce spoluorganizátorka Ing. Renáta Olšarová z odboru výstavby a životního prostředí.

 

Kdo nestihl letošní hromadné očkování, může samozřejmě navštívit kteroukoliv z místních nebo okolních veterinárních ošetřoven. Očkování psů proti vzteklině a označení psa mikročipem je povinné dle zákona č. 166/199 Sb., o veterinární péči.

 

Označení psa mikročipem nebo čitelným tetováním platí od začátku letošního roku. Město proto loni v listopadu zorganizovalo rovněž hromadné čipování. „Zájem byl docela velký. Zčásti se zúčastnili chovatelé, které vídáme právě na každoročních hromadných očkováních proti vzteklině,“ dodává Ing. Olšarová.

 

Nicméně, v městské evidenci je stále určité procento psů, kteří zatím mikročip či tetování nemají, anebo mají, ale majitelé tuto skutečnost městskému úřadu nenahlásili. Město Orlová proto znovu vyzývá majitele psů, aby o označení psa mikročipem informovali správkyni evidence Ing. Jaroslavu Buchtovou z právního odboru, pokud tak dosud neučinili.

 

Letošní novinkou je pak rozšíření okruhu lidí, kteří nemusí platit poplatky za svého psího mazlíka. Kromě držitelů průkazu ZTP/P byly od této povinnosti oproštěni také držitelé průkazu ZTP a dále lidé, kteří pobírají důchod pro invaliditu 3. stupně.

 

(ava)


Datum zveřejnění/aktualizace: 13.5.2020

Zpět na výpis