BOLEST V SRDCÍCH POZŮSTALÝCH NEODEZNĚLA ANI PO 35 LETECH

Rovných 35 let uplyne 7. května od tragického výbuchu v dobývacím prostoru Dolu Doubrava v Orlové, který se svými následky řadí k nejhorším v novodobé historii ostravsko-karvinského revíru. Neštěstí, při němž zahynulo 25 horníků včetně šesti záchranářů, platí stále jako memento při řešení obdobných problémů, které mohou
v podzemí přerůst v havárii se ztrátami na životech.

Výbuch v 37. sloji zabil osm pracovníků, kteří byli záchranáři ihned vyproštěni z dolu na povrch. V zastižené oblasti, která se nacházela bezmála kilometr pod zemí, však zůstali uvězněni další lidé. K 17 pohřešovaným pracovníkům se záchranné čety nemohly dostat, neboť jim v tom bránilo obrovské množství kouře, otevřený požár, vysoké teploty a nahromaděný jedovatý plyn.

„Při výbuchu v postižené oblasti došlo ke vzniku vysoké koncentrace oxidu uhelnatého a ke spotřebování veškerého kyslíku ze vzduchu s následným prudkým šířením požáru. Možnost přežití těch pohřešovaných pracovníků byla za této situace zcela vyloučena," píše na svém webu ZdařBůh.cz pracovník Ústavu geoniky AV ČR Ing. Radovan Kukutsch, PhD.

Trvalo týden, než byl provoz dolu obnoven. Postižená oblast byla zahrazena i s těly pohřešovaných horníků, která přes veškeré úsilí a obětavost záchranářů zůstala navždy v temnotě dolu.

Smutnou událost si každoročně připomínají příbuzní a přátelé obětí u pomníku na hřbitově v sousední obci Doubrava. S bolestí v srdci vzpomínají na své muže, kteří odešli bez rozloučení, vdovy Verona Štěpánková a Eva Gajdová. Tichou vzpomínkou uctí památku zemřelých horníků i naše redakce, která tímto děkuje paní Štěpánkové za iniciaci vzpomínky a za poskytnutí dobových fotografií.

Čest jejich památce!

(ava)



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení JPG [58.4KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 8.5.2020

Zpět na výpis