75. výročí od konce druhé světové války: VÍTE, ŽE V ORLOVÉ BYLY ZAJATECKÉ TÁBORY?

VÍTE, ŽE V ORLOVÉ BYLY ZAJATECKÉ TÁBORY?
Vítězný postup Sovětské armády, která již v lednu 1945 stála nedaleko bývalých státních hranic – znamenal i pro Orlovou konec jedné smutné, dnes historické etapy, kterou Orlové přisoudili nacističtí okupanti.
Doly na území Orlovska měly pro nacistický zbrojní průmysl nesmírný význam jako vydatný zdroj černého uhlí. Potřebovaly však dostatek pracovních sil a ty nacisté získávali z válečných zajatců a provinilců proti „říšskému válečnému pracovnímu právu". V Orlové byly v době nacistické okupace tři zajatecké a jeden kárný pracovní tábor.
Zajatecký tábor v Orlové-Lazích R 181 založili nacisté počátkem října 1941. Byl určen pro zajaté sovětské vojáky, kteří pracovali na Nové jámě (Důl A. Zápotocký). Podle dochovaných záznamů o výpovědi místních občanů žilo v táboře asi 600 zajatců. Těžká práce, nedostatek jídla a těžké životní podmínky způsobily, že po určité době ti, kteří byli práce neschopni, se vyměnili. Vystřídalo se zde na 1200 zajatců. Vysílením a po úrazech zemřelo 12 sovětských zajatců, dva byli zastřeleni při pokusu o útěk. Tábor byl zlikvidován 15. ledna 1945 a zajatci odvedeni do Čech.
Další dva zajatecké tábory byly v Orlové-Porubě. Větší byl zřízen v únoru 1942 a vyklizen 28. ledna 1945. Sovětští vojenští zajatci v počtu asi 600 mužů pracovali na zastaveném dole Václav. Čtyři v tomto táboře zemřeli. Vystřídalo se 2000 zajatců.
Menší tábor při dole Žofii (Důl J. Fučík 7) měl 200 zajatců, šest jich zemřelo. Byl vyklizen v lednu 1945.
V Orlové-Lazích zřídili nacisté kárný pracovní tábor, kde umístili průměrně 150 dělníků nejrůznějších národností – Češi, Poláci, Italové, Bulhaři, Ukrajinci - pro porušení válečné pracovní morálky. Kárný tábor byl přemístěn již v prosinci roku 1944.
Také v Doubravě měli nacisté zajatecký tábor. Zničili však všechny doklady, aby zahladili stopy své činnosti. V paměti starších horníků navždy zůstaly nejrůznější tajné podpůrné akce ve prospěch zajatců. Orlovský židovský hřbitov, kde byli mrtví sovětští zajatci pochováni, stejně tak, jako uvedené údaje a čísla, hovoří jasnou řečí o nacistické zvůli.
(z dobových dokumentů)


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.5.2020

Zpět na výpis