PŘÍMĚSTSKÁ AUTOBUSOVÁ DOPRAVA SE POSTUPNĚ VRACÍ DO NORMÁLU. CESTUJÍCÍ BUDOU OPĚT NASTUPOVAT PŘEDNÍMI DVEŘMI

Také veřejná autobusová doprava v Moravskoslezském kraji se postupně vrací do normálu. Od 25. dubna mohou cestující opět nastupovat a vystupovat předními dveřmi a bude je odbavovat řidič. Zároveň stále platí nařízení maximálně dodržovat hygienická opatření chránící před nákazou.
Kvůli ochraně řidičů zakázal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák nastupovat a vystupovat do veřejných autobusů předními dveřmi 16. března. Řidiči nesměli cestující ani odbavovat, to znamená, že zhruba 6 týdnů se v autobusech neplatilo jízdné. Kraj zároveň zrušil režim zastávek na znamení.


Platba jízdného v autobusech
„Od soboty 25. dubna je zakázáno ‚dobíjení' karty ODIS nižší částkou než stokorunou tak, aby se minimalizoval počet těchto transakcí. Žádáme cestující, aby si včas koupili dlouhodobé časové jízdenky ODIS nebo si nahráli dostatečný kredit v elektronické peněžence své ODISky. Udělejte to ideálně přes e-shop podle vydavatele ODISky. Využít můžete i Dopravní infocentra ODIS v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, Orlové, Karviné, Českém Těšíně, Třinci a Jablunkově. ODISku je možné dobít i v pokladnách vlakových nádraží Českých drah. Všechny tyto způsoby jsou nejen rychlejší, ale hlavně bezpečnější, protože nedochází ke shlukování lidí v malém prostoru u řidiče. Plaťte, pokud možno především ODISkou a tam, kde to jde, platební bankovní kartou. Když už opravdu musíte platit hotově, nachystejte si přesnou částku," žádá náměstek hejtman Jakub Unucka.


Dodal, že stávající rozsah veřejné dopravy bude do budoucna možný pouze za předpokladu, že se cestující do autobusů vrátí v takovém počtu, jako před začátkem virové pandemie. „Klíčové bude to, aby se cestující v autobusech cítili bezpečně. Proto máme jasný plán, jak cestujícím vrátit důvěru v cestování veřejnou hromadnou dopravou. Některá opatření je možné realizovat ihned, některá až za nějakou dobu," řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka s tím, že zásadní změny kraj plánuje od letošního prosince.


Minimalizace hotovostních plateb
„Cílem je naprostá minimalizace hotovostních plateb a interakce řidiče a cestujícího. Na konci letošního roku budou všechny autobusy umožňovat platit jízdné kromě ODISky i bankovní kartou. Stejně tak budou odbavovací systémy schopny přečíst QR kód jízdenky, kterou si cestující zakoupí v mobilní aplikaci MůjODIS. Ve spolupráci s obcemi chceme lidem umožnit vyřídit si ODISku na obecních úřadech, aby ji mohl mít opravdu každý," řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka. Další opatření bude kraj hledat také v nově zřízené celostátní pracovní skupině, složené ze zástupců dopravních expertů z akademické sféry, epidemiologů, dopravců a řidičů. „Ve vybraných krajských vlacích jsme v těchto dnech dokončili nástřiky interiérů pomocí nanotechnologie s aktivními částicemi, která by měla výrazně snížit množství bakterií a virů v interiéru vozidla. Pokud se měřením potvrdí předpokládaná funkčnost, jsme připraveni stejnou technologii použít i v autobusech," dodal náměstek hejtmana Jakub Unucka.


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.4.2020

Zpět na výpis