ORLOVÁ PŘIPRAVUJE OPRAVU KOUPALIŠTĚ

Město Orlová se přípravou rekonstrukce letního koupaliště zabývalo již několikrát. Většina záměrů skončila na nedostatku financí nebo na neschopnosti se dohodnout na využití areálu. Kromě záměrů opravy koupaliště, vybudování aquaparku, biokoupaliště nebo relaxačního areálu s vodními prvky bez koupaliště, má město zpracovanou projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci areálu s plánovanými náklady ve výši 300 mil. Kč. V současné době se město rozhodlo svůj původní záměr zredukovat, protože tato částka je mimo finanční možnosti jeho rozpočtu.


„Na základě zpracované studie lze koupaliště opravit s odhadovanými náklady okolo 150 mil. Kč," vysvětluje starosta města Miroslav Chlubna a dodává: „V rámci opravy a rekonstrukce areálu dojde k vybudování venkovních bazénů s doprovodnými provozy a prostory, které souvisí s užíváním bazénů. Bazén bude mít plaveckou a zážitkovou část s vodními atrakcemi. Součástí bazénu je bazénová šplhací síť, lezecká stěna a proudový kanál. V dětské části plánujeme nerezové brouzdaliště lichoběžníkového tvaru s rozdílnými hloubkami 0,2 a 0,4 m, spojené schody a skluzavkou, doplněné atrakcemi."


Jak jsme se dozvěděli, studie respektuje stávající areál koupaliště, jeho rozlohu a nezvětšuje stávající vodní plochu. Bazény jsou navrženy z nerezavějící oceli a jsou vkládány do stávajících betonových van. „Snažíme se minimalizovat bourání stávajících konstrukcí, např. betonové ochozy okolo bazénů budou využity jako podkladní vrstvy pro novou betonovou dlažbu. Zároveň se zachovají a opraví kovové konstrukce jako je zábradlí, oplocení, provedou se jen opravy omítek nebo opravy věže plavčíka. Strojovna bude zachována, opraví se střecha s terasou, vnitřní prostory se vyčistí a vymalují. Zde bude instalována nová bazénová technologie. Na ochozu okolo bazénů je navržen dřevěný mobiliář a stínící pergoly. Vybudována bude nová dechlorační jímka, přes kterou budou vypouštěny vody do vodoteče," popisuje starosta.


Jak to bude s hlavním vstupem? Ten bude zachován, odbourají se jen nepotřebné výplně a zídky, pod zastřešení se vestaví nové pokladny. Provozní objekt se zrekonstruuje pro nové umývárny, šatny a toalety. Zachovány budou základy, nosná konstrukce i střecha.


Město Orlová 20. dubna 2020 uzavřelo smlouvu se společností Centroprojekt Group na zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci letního koupaliště v Orlové-Lutyni. „Dokumentace bude dokončena na jaře příštího roku a v jeho druhé polovině by mohly být zahájeny stavební práce. Financování rekonstrukce je plánováno částečně z úvěru a dále z finančních prostředků města. V současné době, kdy v důsledku stavu nouze bude docházet k omezování výdajů města, hledá Orlová intenzivně další zdroje financování," uzavírá orlovský starosta Miroslav Chlubna.


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.4.2020

Zpět na výpis