„ORLOVANÉ JSOU ZODPOVĚDNĚJŠÍ," konstatuje velitel městské policie

Nelehkou práci má v „době koronavirové" i Městská policie Orlová. Kromě toho, že jsou strážníci v první linii, tak zažívají i zajímavé situace. Na samotném počátku, kdy vláda uložila povinnost nosit roušky, se lidé proti tomu bránili a mnohdy strážníky městské policie, kteří je na to upozorňovali, osočovali ze šikany. Stačilo deset dnů - a poté, co se zvyšovaly počty mrtvých v Itálii, Orlované začali volat po dodržování vládních nařízení a upozorňovali strážníky, že jsou vůči těm, kteří roušky nemají, až příliš benevolentní.
„Jasně, pro každého z nás to byla naprosto nová situace. Zpočátku jsme se snažili lidi upozorňovat, že nošení roušek je vládním zařízením, později jsme začali přijímat i přísnější opatření," vysvětluje velitel městské policie Mgr. Roman Galia.
Někteří lidé nechápali a vlastně jim stále není jasné, že se nemohou shlukovat. „Opakovaně jsme se snažili rozprášit skupinky lidí. Stejně tak jsme opakovaně dávali našim bezdomovcům roušky a vysvětlovali jim, že si roušku musí nasadit," popisuje uplynulé týdny Galia a dodává: „Teď už je situace daleko klidnější. Lidé si na roušky zvykli a také se méně srocují. Dokonce bych řekl, že jsou Orlováci daleko zodpovědnější, než lidé v Ostravě nebo v jiných městech."
Městská policie apeluje na zdravý rozum občanů. „Všichni přece chceme, aby už všechna ta opatření byla za námi a my mohli klidně žít. Musíme překonat všechny ty nepříjemnosti a dodržovat vládní nařízení, je to přece v našem společném zájmu," upozorňuje velitel strážníků.
Uzavřením restaurací, hospod a zákazem vycházení město ztichlo. Zejména v noci panuje v orlovských ulicích klid. Městská policie je však ostražitá. „Mnohdy je ale ten klid pouze relativní. Občas vylézají různí zlodějíčci, kteří využívají ztichlých ulic k nejrůznějším krádežím a lumpárnám. Zrovna nedávno jsme takovou partičku grázlíků chytili," přiznává Roman Galia.
Naštěstí pandemie činnost naší městské policie neohrozila, a strážníci se tak maximální měrou snaží o klid a bezpečnost v našem městě, a zato jim patří NÁŠ DÍK!

(foto je ilustrační)


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.4.2020

Zpět na výpis