OTEVŘENÝ DOPIS VŠEM ORLOVÁKŮM

Je 5. dubna 2020 a z toho, co se dělo a děje na facebooku, je nám do pláče. Nechtěly jsem se k Vašim komentářům vyjadřovat, ale už je toho moc. Myslíme, že není na místě se v této těžké době navzájem kdekoli a jakkoli urážet.


Jsme z Orlové jako Vy. Pracujeme v chráněné dílně Puntik, která zaměstnává kolem 20 handicapovaných lidi právě z Orlové. V práci hlavně tvoříme originální výrobky z recyklované rifloviny. Před nynější situací jsme měli připraveno mnoho výrobků na jarní prodej, který by nám zajistil peníze na výplaty. ALE......Situace se ze dne na den změnila. V práci jsme rozhodly (jsme tu samé ženské), že budeme místo prodeje šít roušky, abychom mohly chodit do práce, a aby se nemuselo propouštět nebo vyplácet 60%.


Na pondělí 16. března 2020 nikdy nezapomeneme, na FB jsme zveřejnily, že šijeme roušky a nastala smršť. Lidé psali, volali a my všem odpovídaly, že si ty roušky u nás mohou pořídit (podotýkám, že jsou všechny z nových materiálů a 100% bavlny). Kolegyně Jana dohodla, že 17. března může u nás „šicí komando od Orla" šít roušky a všem hodně radila. Situace však byla složitá a další dny jsme už pro ně neměly šicí stroje, proto se přemístili jinam. Zároveň jsme ten den již předaly první roušky pro městské zařízení, kde se starají o seniory a jinak potřebné (asi tedy není pravda, že se město nestaralo, že řešilo něco po 3 týdnech).


Následující den nám město dodalo textilní a hlavně galanterní materiál, který se začal velmi, velmi těžce shánět. Městu jsme tedy postupně pomohly zajišťovat roušky (myslím, že určitě nejsme jediní, kdo dodává roušky). Roušky jsme postupně předávaly představitelům města i v sobotu, neděli. Trochu jsme i tvořily a snažily se sladit barvy, tak např. městské policii jsme ušily roušky černožluté. Ještě i v měsíci dubnu posíláme roušky městu tak, aby do zařízení postupně předali to, co nezajistil stát.


Všichni jsme roušku potřebovali a měli 3 možnosti jak ji získat
1. Ušít – vyrobit si roušku sám
2. Vzít si ji zadarmo – pokud to neumím a nechci si ji koupit
3. Koupit si ji od někoho, kdo dodal materiál, energii, čas a vybavení


Lidem, kteří si u nás roušky koupili, jsme vysvětlovaly, proč roušky prodáváme. Odcházeli se slovy - držte se, jste skvělí a někdy se vraceli s dobrotami, které pro nás koupili nebo upekli. Na FB se bohužel našli i takoví, co psali nepěkné, někdy i výhrůžné příspěvky, to je ale nedostatek sociálních sítí, že se lidé schovávají za anonymitu.


Vážíme si všech, kteří něco dělají, někdo prodává, někdo rozdává, protože se tak rozhodl (není to ničí povinnost). Na YOUTUBE běží krásné vysvětlující video o rozdávání a prodeji roušek „Hyeny v době koronaviru".
A na závěr. Všichni budeme v Orlové žít i po epidemii, tak Vás prosíme, neurážejte se a neřešte hlouposti. Jestli tady někdo pochybil, tak stát, který vyhlásil povinnost nosit roušky, ale vůbec se nezamyslel, kde je seženeme.
Takže buďte LIDMI!
Napsal kolektiv děvčat z PUNTIKU


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.4.2020

Zpět na výpis