Dvacet let v POHODĚ

Každé významné výročí si zasluhuje pozornost, a nejinak je tomu v případě výročí našeho Domu seniorů „POHODA", o.p.s., který právě v tomto roce slaví 20 let od svého založení.
Tato nestátní nezisková organizace poskytuje svou pobytovou sociální službu od roku 2000 obyvatelům města Orlové. Jedná se o občany starší 65 let, jejichž zdravotní stav vyžaduje pravidelnou a nepřetržitou pomoc druhé osoby, kterou již není možno zajistit v jejich přirozeném prostředí.
Když se vrátím do roku 1998, kdy situace pro založení takovéto služby nebyla vůbec jednoduchá, byli jsme jako zakladatelé nuceni přistoupit na to, že Domov vznikne jako obecně prospěšná společnost. Tato právní forma nebyla příliš známá a do dnešní doby je spíše spojována s jistými předsudky a pochybami. Ve skutečnosti se ovšem jedná o společnost, která svůj zisk může použít právě a pouze ve svůj prospěch. Jednoduše řečeno, nemá nic společného se soukromým podnikáním.
Domov vznikl z budovy bývalé mateřské školy, kterou k pronájmu poskytlo město Orlová. Díky projektu Palmiv prošla budova nutnou rekonstrukcí a v lednu roku 2000 se mohli nastěhovat první klienti. Od té doby uplynulo 20 let a my nyní můžeme říci, že náš záměr vytvořit pro 31 seniorů místo, kde se cítí doma, se podařil. Komplexní péči zajišťuje profesionální tým pracovníků, který drží krok se současnými trendy poskytování péče a neustále se snaží o zvyšování kvality služby. K tomu využíváme všech dostupných možností. Důležitým zdrojem finančních prostředků je pro nás v současné době zejména oblast grantové politiky. Nás Domov opakovaně obdržel Certifikát Značky kvality a v letošním roce se stal také Certifikovaným pracovištěm Bazální stimulace®.
Naše klienty vnímáme jako osoby se stejnými potřebami a emocemi jako máme my, a usnadnit jim jejich poslední, často nelehké životní období je naše poslání, ale také povinnost. Ke každému přistupujeme s láskou, úctou, respektem a důrazem na jeho individualitu.
Závěrem bych chtěla popřát našemu zařízení, i vzhledem k současné složité společenské a potažmo i ekonomické situaci, aby se vždy našli lidé ochotní zde obětavě pracovat, ale i takoví, kteří naši neziskovou organizaci podpoří. A v neposlední řadě to nejdůležitější - aby jeho obyvatelé byli vždy spokojenými klienty.

Hana Třasková
aktivizační pracovnice


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.4.2020

Zpět na výpis