NEZVANÝ HOST - koronavirus

Dnes se všichni nacházíme na jedné ohrožené lodi, která nese název Orlová. Prožíváme období plné stresu, úzkostí, bezradnosti či obav o sebe a své blízké, které nám přinesl neznámý host – koronavirus. Zamořil celý svět. Všichni s ním chceme zatočit a všichni věříme, že se nám to podaří.
Každá epidemie přejde, každá krize skončí. Lidé se uzdraví. Proto, buďme zodpovědní a dodržujme přijatá opatření. Nosme roušky, dodržujme pravidla zvýšené hygieny, nakupujme v čase, který je určen jednotlivým skupinám obyvatel, to znamená, senioři denně od 8 do 10 hodin. Nenavštěvujme se, ale komunikujme přes e-mail, facebook, pomocí telefonu, mobilu, potlačujme negativní emoce, nesledujme stále katastrofické vysílání televize, ale zkusme si předávat optimismus, číst knížku, uklízet, říkat si hezká slova. Nehledejme viníky.
Přece nikdo nechceme rodinu či souseda nakazit. Buďme ohleduplní k těm, kteří jsou nejvíc zranitelní. Rodiče by měli dětem vysvětlit, proč jsou školy zavřené, že dětem žádné vážné nebezpečí nehrozí, ale že tímto opatřením jsou chráněni především staří a nemocní lidé. Děti musí vědět, že uzavřené školy nejsou pro děti známkou prázdnin, ale že se i nyní musí doma učit a rodiče na učení dohlížet.
Mohu vám sdělit, že vedení a rada města se situací v Orlové zabývá, hledá možnosti řešení, jak lidem v tomto období pomoci. Pracuje zde krizový štáb města. Je zavedena spousta celorepublikových opatření, která ovlivní život lidí v našem městě, o kterých se dočtete jak na webových stránkách a facebooku města, tak v Orlovských novinách.
Milí Orlované, jsem přesvědčena, že společnými silami a kázní „nezvaného hosta" porazíme. Děkuji vám za rozvahu při řešení neobvyklých situací, za vstřícnost, za ochotu pomoci jeden druhému. Přeji všem pevné zdraví a optimismus do nadcházejících dnů. Tuto situaci v Orlové zvládneme.
Bc. Naděžda Kubalová, místostarostka


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.3.2020

Zpět na výpis