STÁNÍ PRO DODÁVKY I RETENČNÍ NÁDRŽ

Na novém parkovišti v ulici Rydultowská, zprovozněné začátkem letošního roku, je k dispozici celkem šest míst pro dodávky. Jako jediné v Orlové je toto parkoviště vybaveno dodatkovou značkou „Lehká užitková vozidla N1", která dodávkám zaručuje výhradní stání. Zaparkuje-li na jednom z těchto prodloužených šesti míst řidič osobního vozidla, může se stát, že dostane nechtěný „vzkaz" od městských strážníků. Zkušenost je ale taková, že řidiči osobních aut jsou zodpovědní a na místech vyhrazených dodávkám neparkují. „Samozřejmě platí, že dodávky mohou stát na parkovištích mimo obytné zóny a pod kinem Vesmír," připomíná vedoucí odboru dopravy Ing. Radim Klein.


Kromě míst pro dodávky je na parkovišti v Rydultowské ulici k dispozici 93 stání pro osobní auta a šest míst pro imobilní osoby. Navíc byla pod novostavbou parkoviště vybudována dešťová kanalizace s retenční nádrží, která je schopna zadržet na 48 hodin přes 400 kubíků vody. Smyslem výstavby retenční nádrže je zlepšení hospodaření se srážkovými vodami na území města. „Do budoucna bychom chtěli dešťovou vodu využít například na kropení silnic
a zalévání stromů v období veder a sucha," říká k záměru starosta Mgr. Miroslav Chlubna.


Náklady na vybudování retenční nádrže sahají bezmála k osmi milionům korun. Městu se na její výstavbu podařilo získat dotaci ve výši 6, 4 milionu korun z evropského Fondu soudržnosti. Parkoviště na místě po bývalé kotelně stálo dalších 15 milionů korun a i přes velké komplikace v podobě čtvrt kilometru skrytých šachtic a kanálů, které musely být vybourány a zasypány, se jej podařilo dokončit v plánovaném termínu a nyní už dva měsíce slouží lidem.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.3.2020

Zpět na výpis