MALÍ SOKOLÍCI

Vedení dětí ke zdravému životnímu stylu je již několik let součástí Školního vzdělávacího programu naší mateřské školy. Je to oblast široká, směřující k dobrému zdraví fyzickému i psychickému.
Předpokladem dobrého zdraví je především aktivní pohyb a je ideální vytvářet jeho základy právě v předškolním věku, kdy děti pohyb téměř bez výhrad milují.
V průběhu školního roku umožňujeme dětem seznamovat se aktivně se základy několika sportů – bruslení, tenis, plavání. S dalšími pak pasivně. Spojit intenzivněji aktivní pohyb s pobytem na dobrém vzduchu se snažíme při týdenních pobytech dětí na horách. Pravidelně pohyb v různých formách zařazujeme do denního režimu, ať už ve třídách nebo na školní zahradě.

V tomto školním roce je významnou akcí v naší nabídce aktivního pohybu pro nejstarší děti zapojení do projektu České obce sokolské „Svět nekončí za vrátky, cvičíme se zvířátky". Obsahem projektu je široká škála činností ke zdokonalování přirozených pohybových schopností a také základy cvičení na nářadí či s náčiním. Připravují se také netradiční pohybové činnosti. Všechny tyto pohybové aktivity jsou propojeny i s rozumovými aktivitami, poznáváním okolního světa. Děti se dále učí při plnění úkolů překonávat překážky, přiměřeně soutěžit, spolupracovat, respektovat pravidla a mnoho dalších užitečných a správných postojů. Projekt podporuje zdravé volnočasové aktivity a stává se tak jednoznačně součástí prevence patologických jevů.

Projekt také splňuje důležitou podmínku pro tuto věkovou kategorií dětí. Baví je to. Přitažlivou motivací je pro ně vlastní „deníček", kde si plnění pohybových úkolů vylepují a provází je příběh zvířátek putujících po světadílech.

Projekt považujeme za velmi zdařilý a při současném životním stylu velmi potřebný. Zapojíme se určitě i dále, a pokud skončí, je pro nás dobrým návodem jak pokračovat podle známého..."ve zdravém těle zdravý duch"...

Mgr. Y. Dluhošová, Bc. A. Sikorová, Bc. M. Fábryová, MŠ Na Vyhlídce


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.3.2020

Zpět na výpis