Památník obětem Sedmidenní války čeká velká rekonstrukce

S příchodem března se v katolické části orlovského hřbitova rozběhly přípravy na rozsáhlou rekonstrukci památníku obětem Sedmidenní války o Těšínsko. Město Orlová tímto krokem jednak vyslyšelo přání Československé obce legionářské, jednak plní svou povinnost udržovat tento válečný hrob v důstojném stavu a tím přispívat k zachování památky vojáků, kteří v krvavém konfliktu padli za první republiku.
Od ukončení Sedmidenní války, která byla vůbec první vojenskou akcí československé armády, letos uplynulo 101 let. Československé oběti souboje s Poláky připomíná Památník padlým Sokolům a legionářům v 1. světové válce a za plebiscitu, jak zní jeho úplný název. Památník byl odhalen v roce 1928. Šlo o komplex na ploše čtyř set čtverečních metrů, kterému v centrální části dominovalo sousoší osmi lidských postav a slezské orlice. Toto sousoší bylo v době polské okupace v roce 1938 poničeno, pak násilně strženo a odvezeno neznámo kam. Po 2. světové válce byl pomník částečně obnoven, nikoliv však sousoší. Od té doby nebyl nijak zásadně rekonstruován či opravován.
Technický stav památníku, v němž jsou uloženy ostatky 56 osob, je velmi špatný. „Postupem času došlo k degradaci skrytých betonových základových a vertikálních konstrukcí, jejichž jádro bylo kdysi vytvořeno z nekvalitního škvárobetonu. Zchátraly nosné konstrukce, což se negativně projevilo na povrchu pomníku. Válečný hrob utrpěl i poddolováním, nevhodnou údržbou a vlhkostí," popsala současný stav vedoucí odboru a investic Ing. Martina Szotkowská.
Rekonstrukce pomníku proběhne ve dvou etapách. V první etapě dojde k přestavbě a obnově stávajících prvků a konstrukcí. „V počáteční fázi, která je už v běhu, budou demontovány prvky z přírodního kamene a proběhnou bourací práce a kácení dřevin. Pak přijdou na řadu betonové konstrukce, které budou částečně sanovány, částečně nahrazeny novými z železobetonu. Třetí fáze bude o repasování a výměně kamenických prvků, čtvrtá o restaurování kamenosochařských prvků a poslední pátá o kultivaci zeleně," doplnila Ing. Szotkowská.
První etapa rekonstrukce pomníku, která má být dokončena v říjnu letošního roku, bude stát asi 5,2 milionu korun a městu se na ni podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ČR ve výši
4, 4 miliony korun. Předmětem druhé etapy je replika figurálního sousoší s realizací v roce 2021 a s předpokládanými náklady ve výši 2, 9 milionu korun. Rovněž na tuto investiční akci podalo město žádost o dotaci na ministerstvo obrany. (ava)



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení JPG [564.3KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 5.3.2020

Zpět na výpis